IN MEMORIAM. DE LA CASA GALVE A L’ESCOLA TALITHA, ESCOLA ORLANDAI, AL CENTRE CIVIC CASA ORLANDAI. BARCELONA

 

L’ Àngel Blanch Picanyol publica fotografies del ara CENTRE CIVIC ORLANDAI al carrer Jaume Piquet 23 de Barcelona.











Llegia que el mestre d’obres , Rafael Guastavino i Moreno (València, 1842 - Asheville, Carolina del Nord, 1908) va ser l’autor de la “transformació”  atenen un encàrrec l'any 1870, de Manuel Galve i Garcia, sastre d'ofici i natural de Jarque de la Val, Terol,  que demanà permís per fer un edifici,  amb façana amb dues portes al carrer de la Llibertat.

Rafael Guastavino i Moreno

 L'any 1891 s'hi afegí un pis i es reformà la façana, on s'incorporà el frontó central.

 L'any 1922, Juli Galve i Brusson (Barcelona, 1866) directiu i accionista de la Societat Anònima Cros, demanà un permís per fer la tribuna de llevant i, el 1928, per adossar-hi un edifici-tribuna amb soterrani, planta baixa i dos pisos. Aquestes reformes li acabaren d'aportar una configuració similar a l'actual, on destacava la riquesa decorativa i el detallisme de les escales i els vitralls de l'interior, molts dels quals conservats fins ara.

L'any 1947 , amb un projecte de Joan Padrós i Fornaguera (Badalona, 1901 - ídem. 1966) es va eixamplar la façana principal i s'hi va col·locar una escala de 4 trams aprofitant la paret de càrrega de la part nova de façana.


Joan Padrós i Fornaguera

 L'edifici era en aquella època una residència unifamiliar d'alt estatus i tenia escala de servei i escala principal.

L'any 2006 l'estudi d'arquitectes Ravetallat-Ribas en va dirigir la remodelació i la rehabilitació i, paral·lelament, l'any 2007, es va constituir l'Associació Cultural Casa Orlandai (ACCO) com a plataforma veïnal per reivindicar que l'edifici municipal Casa Orlandai fos un equipament de proximitat per al barri de Sarrià.

No trobava cap dada dels artesans que van treballar a la casa, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email  coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/casaorlandai/p/70/historia-de-ledifici https://ca.w

https://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Orlandai


Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.




Comentaris

  1. M'ha fet molta il'lusió veure "la meva escola" com a mestre i recordar les vivències positives que en tinc. Va ser la meva "escola" de formsció.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació