IN MEMORIAM. ESGLÉSIA ADVOCADA A LA MARE DE DÉU DE LA LLET DEL DESPOBLAT DE LA VALL DEL MIG. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

Llegia de la Vall del Mig,  despoblat, l’Urgell sobirà,  veïnat, actualment despoblat, del municipi de Fígols i Alinyà (Alt Urgell), a l’W de l’Alzina d’Alinyà.


Hi ha una capella, amb portal adovellat, dedicada a la Mare de Déu de la Llet.


Patrimoni Gencat en fa un comentari telegràfic ;  petit edifici religiós d'una nau rectangular.


Construcció rústega de pedres sense fer filades.


 Porta adovellada i petit campanar de paret a la façana sud.




A. Moras l’any       1986 retratava “ Vista lateral de la capella”.


http://figolsalinya.ddl.net/fotos/figolsalinya/poum/NORMES_URBANISTIQUES_annex3.pdf


Hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  DE MOMENT SENSE   RESPOSTA  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


La Mare de Déu de la Llet, Mare de Déu lactant o Madonna Lactans és una advocació i una iconografia de la Mare de Déu representada en l'acte d'alletar al Nen Jesús, que va tenir – i té - moltíssima devoció,  sembla que raons “ estètiques”  aconsellaven “desmotivar “ el seu culte en favor d’altres advocacions més  “ políticamentcorrectes




No trobava cap imatge recent d’aquesta esglesiola , que per descomptat no figurarà en l’estulta competició “Batalla monumental  amb la que TV3 dóna una imatge superficial del Patrimoni Històric de Catalunya. 

Comentaris