LA FERRETERIA BACARISAS. HISTÒRIA VIVA DE MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 Llegia que la història d’aquest establiment es remunta vers l’any 1748, quan Miquel Esplugas i Cristòfol feia de ferrer al carrer de la Font (ara Anselm Clavé) de Martorell, i aviat se’l coneixeria amb el motiu de “Ferreret”.




Passava moltíssima aigua sota el Pont del Diable – de vegades també perdamunt  - i   als anys 70 es va duplicar la superfície d’exposició i venda amb el local contigu; als anys 80, amb un nou magatzem de diverses plantes, més personal i un servei de transport propi, i als anys 90, amb un aparcament per als clients i nous serveis.










L’any 1986 Jaume Amat i Bargués (Martorell, 1924 - Martorell, 2003) feia els esgrafiats de la façana de l’edifici,  i els que adornen la façana del aparcament.

  

https://bacarisas.com/la-nostra-historia/


https://emprenem.ara.cat/startups/martorell-ferreteria-bacarisas-dones-familia_1_3846579.html


http://turisme.martorell.cat/wp-content/uploads/2015/01/Esgrafiats.pdf


https://www.rondaller.cat/2017/11/08/esgrafiats-de-martorell/


Martorell  ha de fer, és just i necessari, és el seu deure i la seva obligació,  un escrupolós inventari de les seves façanes esgrafiades, i explicar-lo urbi et orbe, asfixiat per les infraestructures, tren, autovies, autopistes, carreteres,...,   el nucli no té millors  atractius, oi’?


Amb tots els respectes ja tarden a posar-s’hi.


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf

 

Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

 

 


Comentaris