ESGLÉSIA DE SANT PERE. MARTORELL. MAÇANET DE LA SELVA. GIRONA

 

Llegia  que l'any 1578 , l'arquitecte Jaume Santacana dirigia les obres de la nova església parroquial de Santa Maria de Martorell, moment en que va adquirir una casa al carrer d'Anoia.


Atès que aquí  a nàixer  el  Josep Salvany i Blanch [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ], buscava en el seu fons fotogtafic, i trobava : Església parroquial de Sant Pere a Martorell de la Selva

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4476/rec/124


Martorell de la Selva és una entitat de població d'hàbitat dispers del municipi de Maçanet de la Selva, a la comarca homònima de la província de Girona.


Està clar que aquest és un error  que corregiran ràpidament els amics de  mdc@csuc.cat


L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934), escrivia a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0523401ag.xml


  Sant Pere de Martorell de la Selva (Maçanet de la Selva)


Antiga església parroquial que era el centre religiós del sector sud-oest del terme de Maçanet.


El seu edifici actual, proper a la carretera d’Hostalric a Maçanet, fou refet totalment al segle XVIII.




Fotografia de    Xavier Caparrós  Moreno , i   M. Serrano . 2005


 https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/signes-dels-temps/esglesia-de-sant-pere-de-martorell-de-macanet-de-la-selva/video/5466923/


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=26871


L’església fou cedida o unida al monestir de Breda el 1185 pel Papa Luci III, i aquesta subjecció li fou confirmada el 1246 pel papa Innocenci IV.


Més endavant se cita com una de les parròquies del deganat de la Selva, unida modernament a Maçanet de la Selva com a sufragània de la parroquial advocada a Sant Llorenç.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.810. víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades -   declara 22.589.  víctimes de la Covid.19


https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210305_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.


Amén!



Comentaris