ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT GENÍS DEL QUER. CAVA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA LA PROVINCIA “ESPOLIADA”

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi

 

En aquesta ocasió , m’enviava imatges de Sant Genís de Quer, al terme de Cava, a l’Urgell sobrà, a Lleida, la província “ espoliada”.



El Jordi Contijoch Boada, en feia  també fotografies “    Vista interior de l'església”.




La Maria Lluïsa Cases i Loscos escrivia de Sant Genís de Quer,  a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601ao.xml


Al llarg del segle XI, el lloc del Cher Foradado (1004), Kero-foradat (1068) o Chero Foradad (1075), apareix en diferents documents com a límit de diverses terres. El castell del Quer Foradat documentat també en aquest segle com a possessió dels comtes de Cerdanya, passà, posteriorment, per donació, a la família dels Pinós.

 

L’any 1312 l’església de Sant Genís de Quer, del deganat de Cerdanya, fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona.


El capellà de Querio pagava, segons consta en el llibre de la dècima de la diòcesi d’Urgell del 1391, 1 lliura i 4 sous.

 

Actualment l’església parroquial de Quer Foradat és adscrita a l’arxiprestat de Batllia-Baridà, però supeditada a la parròquia de Castellciutat. No podem confirmar aquestes dependències atès que l’església catòlica, ha patit,  i pateix una davallada que sembla no tenir aturador.

 

La retratava A.Moras l’any 1983 “Vista general de la façana de l'esglésa”. De l’Antonio Moras Navarro, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com , som un país singular, tenim dades de persones i personatges que son una vergonya per a la espècie humana, i ens permeten ignorar les dades bàsiques d’altres, que com aquest fotògraf feien una impagable tasca en l’àmbit de patrimoni Històric col·lectiu.





No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica. ”.


Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.824.  víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210315_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 21,033

 https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes


Els responsables de tantes morts no han pogut treure’n redit electoral almenys  de moment, confiem que  els madrilenys també recuperin el seny.  


Comentaris