IN MEMORIAM. EL MARTORELL QUE VIVIA DE L’AGRICULTURA.

 

El Martorell agrícola que necessitava un sindicat vitícola tenia un població propera a les 5.000 ànimes  que poblaven en  el cens de 1930, els 12,8 migrats km²   del terme municipal.


Al cens de 1940 ja  es superaven els 6000 habitants, per apropar-se als 8000 l’any 1960, doblant la xifra l’any 1981, i passant dels 20.000 l’any 2000, i es tancava l’exercici de l’any 2020 fregant els 29.000.


L’activitat  agrícola a Martorell  fa anys i panys que ha esdevingut testimonial.


Curiosament no sabia trobar imatges de masies, ni al Fons Salvany :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/Martorell/page/30


Ni a l’Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Martorell


I encara llegia que a la Torre de Santa Llúcia o Torre Bassols, de propietat municipal,  l'Ajuntament és l’actual propietari, no s’hi ha fet actuació de protecció i conservació.


La coberta té desperfectes greus i la pluja en va fent malbé tot l'interior.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/torre-de-santa-llucia


A tall d’exemple, demanava,  on situeu l’edifici de la presó ? Fotografia de l’any 1912 del Josep Salvany Blanch.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/869/rec/22?fbclid=IwAR1thca2RZQeSrARoRVPq5y_1qHuYDEFIALOiD4ykXLsGE1ixjQayv0rWXY

I em contestava Aicha El Harrak,  A la plaza del rellotge! A la vila.


https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-seny-de-les-hores


El portal de les hores tancava el segon recinte de la muralla de Martorell; també se'l coneixia per Volta del Forn (per la presència d'un forn a prop).


A l'altra banda s'hi trobava una altra torre que es va utilitzar com a presó. Al 1668 el municipi va instal·lar un rellotge a la torre i des d'aquest moment es conegut com torre de les hores o seny de les hores.


L'any 1925 es va enderrocar el portal de les hores per facilitat el trànsit rodat que en aquell moment passava pel mig de Martorell.


Al Museu Municipal Vicenç Ros es conserva la maquinaria del rellotge del Seny de les Hores.


Potser no està tot perdut encara, oi?.


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.803. (T víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210312_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 20.982.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes

Comentaris