LA CASA DEL QUART DE SISPONY. PARRÒQUIA DE LA MASSANA. ANDORRA

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió m‘enviava una magnifica fotografia de  la casa del quart de Sispony .




L’enciclopèdia catalana ens diu  a l’entrada quart; subdivisió administrativa d’algunes parròquies andorranes, la més elemental i probablement també la més antiga institució de convivència política i econòmica del país.


Els seus consells, integrats pels caps de casa, tenen autoritat sobre els béns particulars del poble i disposen d’un òrgan executiu unipersonal, el llevador, assistit pel manador.


La casa del quart de Sispony és a l’inici del nucli central del quart massanenc. A l’avinguda de les Comes, al cantó dret de la carretera, a prop de l’església.

 

https://www.diariandorra.ad/noticies/la_contra/2011/05/09/un_quart_petit_pero_molt_gran_55865_1135.htm


El quart és petit, l’edifici institucional que el representa però, és molt gran. O prou gran per tractar-se de la casa d’un quart. I més, d’un quart petit. Com el de Sispony. L’edifici és gran. En volum. Però també en història. En vivències. Que per alguna cosa les cases de quart han estat escoles. Han estat seu d’ensenyança. De lliçons. Més de vida que de docència. A voltes. Però tot suma per convertir en emblemàtic un immoble que acolliria les reunions que, al seu dia, es feien a casa del llevador. Com molts altres edificis de quart, tant a la Massana com al conjunt del país, el de Sispony es va construir a mitjan segle passat. El granit donaria aquell toc de relleu a un immoble que va ser promogut i finançat pel quart. Pagat, de ben segur, amb els beneficis que la institució obtenia de vendre la fusta dels boscos. Avui guanys irrisoris. Llavors, un fruit de la terra que es pagava prou bé. El cos principal de la casa, que queda poc o molt aïllat i es va haver d’adaptar als desnivells del terreny (un pendent avui salvable sense gaires problemes però que constituïa tot un maldecap fa seixanta anys), disposa d’un soterrani, una planta baixa, dos pisos i sota coberta. Té planta rectangular. Adossat a tramuntana hi ha un cos petit semihexagonal que servia de traster i té coberta pròpia. És de planta baixa i pis. La superfície d’ocupació de l’immoble és de més de 110 metres quadrats. Alguns elements singulars són, per exemple, la marquesina que cobreix la porta d’entrada. O els angles que es van fer amb carreus de granit ben escairats i disposats a trencajunt. L’edifici, inclòs en la denominada arquitectura de granit, presenta diverses obertures, i una coberta principal, de fusta i lloses de pissarra, disposada a quatre vessants. I gran com la casa d’un quart petit.  El detall,  l’ull de bou amb carreus de granit, dovellat, és un dels elements arquitectònics més destacats de la façana principal de l’edifici, orientada al sud-oest.


https://www.cijc.org/es/NuestrasConstituciones/ANDORRA-Constitucion.pdf

https://ca.wikipedia.org/wiki/Quart_(Andorra)


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Comentaris