CAPELLA DE SANT COSME. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

El Joan Arespa Font publica fotografies de la  Capella dedicada a Sant Cosme, Sant Damià i Sant Grau, al terme municipal de  Sant Joan les Fonts - Veïnat de Sant Cosme (Garrotxa)









Patrimoni Gencat ens diu ;  edifici d'una sola nau, absis semicircular (a l'est), volta de canó i campanar en forma de torre.


 Unida a la capella, i al costat oriental es troba la casa de l'ermità , avui deshabitada, en bon estat de conservació però .


 La porta d'accés al temple s'obre a la façana nord, amb la data "1929" pintada sobre la llinda.


Aquesta construcció no segueix cap estil determinat.


La capella de Sant Cosme va ser bastida el segle XVII; recentment s'hi ha fet obres d'arranjament general i s'ha pintat la façana.


Cèsar August Torras    Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923),  en parlar d'aquesta capella diu: "Ermita de Sant Cosme, prop del coll y a mà dreta. És petita, sense particularitat en sa obra de fàbrica. En son interior posseeix unes antigues taules dignes d'interès"


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, (  Salitja la Selva, Girona,  10-03-1966), publica els Goigs:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/06/goigs-sants-cosme-i-damia-beguda-sant.html?fbclid=IwAR3oMMFUk2S-v8EhLc9eu_dhA6j4zMGZojHB29bkFCIJRJ9uSU-mcXEmr2c


Em costava un gran esforç fer aquesta  més que minsa publicació, el dia 9.07.2021 patia una caiguda al carrer d’Irlanda de Castellar del Vallès, amb el resultat del trencament de l’húmer , el dit petit de la mà, alguna costella, i contusions generals.



M’explicava el Juan Navazo Montero que avui havia vist una senyora enguixada com jo. Està clar que  la lluna ha estat propicia a les caigudes, tant clar però, com que la manca de manteniment de les voreres – endèmica – hi té una evident relació “causal”, oi?


L’any 2010, encara laboralment actiu, patia un accident quan cercàvem la Poua del Sailoic, al Moianès: 


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/08/trencat-per-vacances.html


Més d’un any desprès acomplíem la nostra recerca :


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-saiolic-antic-terme-de-marfa.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.html


Toca pouar a la paremiologia,” A gran dolor, paciència major, perquè a qualsevol mal, la paciència és remei”


Comentaris