MAS SOBIRÀ. OLOT. LA GARROTXA

 

Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia que feia l’Olga Sacrest Roca l’any 1985 del mas Sobirà al terme d’Olot.

 

Sobirà és un topònim propi de la llengua catalana de caràcter descriptiu, “el que està en un nivell superior”,  en sentit contrari, jussà, vol dir “ el que està en un nivell inferior”. Contra el pensament talibà, la llengua catalana disposa de mots que la fan MOLT adequada per al treball científic.

 

Patrimoni Gencat la descriu com un gran casal precedit per una llarga avinguda de plataners, ubicada al mig dels camps de conreu, envoltada de jardí i un petit bosc enjardinat.




Soniettte la retratava  a les 18:32, del dia 25 octubre de  2020


És de planta rectangular, amb el teulat a dues aigües i les vessants vers les façanes principals. Disposa de planta baixa, planta noble i segon pis. Les teulades tenen grans voladissos sostinguts per bigues de fusta sortides. La planta baixa té quatre grans portes d'arc de mig punt que eren les antigues cotxeres, la primera planta té tres portes que donen accés a la terrassa i una finestra a cada costat, de la mateixa forma rectangular. La tercera planta té quatre finestres d'arquets més dues de forma rectangular. Hom hi pot veure una gran simetria en la composició de l'edifici.

 

Els murs són arrebossats, amb pedra treballada afegida posteriorment en els angles de l'edifici i en els marcs d'algunes obertures. A la façana de ponent es van afegir posteriorment algunes galeries cobertes i altres dependències.


Visiteu Olot, la Garrotxa, Catalunya.


L’Anna Maso Colldecarrera, em feia un comentari;


SUBIRÀS. Antiga casa i família de la qual hi ha notícies des del segle XIV. En el primer quart del segle XX, la casa va ser reformada per l’arquitecte Josep Danés Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955).




L’any 1675, la pubilla Elisabet Subiras, es va casar amb Esteve Mir Coll, hereu del patrimoni del Mir de la Pinyola. Els descendents ha portat el cognom Mir, però residint a Subiras.


En tractar-se d’una de les cases més importants d’Olot, s’han emparentat amb totes les famílies de semblant condició.


Comentaris