IN MEMORIAM DE LA FONDA DEL GATO NEGRO. ULLDECONA. EL MONTSIÀ.

 

El Manolo Fernández Costa publica una fotografia de l’edifici on hi havia  l'antiga "Fonda del Gato Negro",      al carrer de Sant Antoni, 43, d’Ulldecona,  llegia que la construcció  s’aixecava per mans desconegudes en la segona dècada del segle XX




Patrimoni Gencat la descriu com un habitatge entre mitgeres que conserva la façana original de principis de segle XX, que ha sofert modificacions però,  en la seva estructura interior.


Consta de planta baixa, pis i terrat amb balustrada superior.


 A la façana hi ha dues portes amb una gran finestra entre elles a la planta baixa; al primer pis hi ha una tribuna central de secció poligonal, sobre mènsules decoratives amb finestres emmarcades per columnes embegudes a pilastres de basament i capitells decoratius. A banda i a banda de la tribuna hi ha dues pilastres decoratives encastades, a més de dos balcons sense volada en els extrems.


L'arrebossat està treballat ornamentalment en la separació de nivells i en el remat superior, utilitzant temes d'inspiració vegetal: tiges entrellaçades....,  en el remat superior, plafó central decoratiu de perfil mixtilini.


Crida l’atenció trobar un boínder ;   balcó cobert de finestres, o vidrieres, pels tres costats que surt fora de l'edifici amb l'objectiu inicial de crear espai i lluminositat a una sala de l'interior, a Ulldecona, oi?.


El boínder  Va aparèixer al Regne Unit durant el segle XVIII sent especialment populars als anys 70 d'aquell segle i posteriorment als dos darrers terços del segle XIX, sent un element típic de l'arquitectura victoriana


Furtar la informació relativa als arquitectes i/o artesans que participaven en una obra, qualificada ara com Bé cultural, és una més de les formes de “ dessolar la terra” que s’enginyaven  els enemics de Catalunya


Esperem rebre més informació a l’email castellardiari@gmail.com


Comentaris

  1. A part de fonda també va ser sala de cinema. Als anys seixanta Enrique Forcadell Pitarch i la seua dona Teresa Esteller hi van obrir una botiga de teixits avui dia tancada. Malgrat que a la familia hi hagueren cinc fills Enrique, Manolo, Dolors, Jaume i Maite, avui dia la casa està buida i abandonada. La construcció total, que te sortida a tres carreras, així per damunt podria dir que ronda més de dos-cents metres de planta més les corresponents plantes superiors. Salut...!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació