ELOGI DEL FORN REIG. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió publicava una fotografia del Forn de Reig, de Coll de Nargó,  un dels pocs que funciona exclusivament a base de llenya, i deixava aquest comentari; la millor coca de ceba del món , podria ser per la  qualitat excelsa de la ceba de Nargó, ? ah , potser sí o potser no. tot i així es la millor . Pepe bon mestre .




https://www.pastisseriafornreig.com/


El forn és morú (àrab) i es troba en perfecte estat, es va construir l'any 1932


Llegia que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el Govern LEGÍTIM I DEMORÀTIC  de la II República,  al Forn Reig s'hi feia el pa de Sant Corneli i el forn va ser escenari de la crema de molts mobles.


 Anys més tard van ampliar el negoci convertint-lo també en una mítica  pastisseria, que actualment és molt coneguda arreu de la comarca i Andorra on s'hi venen moltes coques, mones de Pasqua, torrons, panellets i una xocolata artesana exquisida.


Continuen però,  sent una empresa familiar,  generació darrere generació, regit avui per dos socis: el forner Josep Reig Bach i el pastisser Josep Fusté Reig, actualment  hi ha també,  els seus respectius fills al capdavant del forn i de la pastisseria.


Us deixo un enllaç on podeu llegir una deliciosa història d’aquella època en que es treballaven els boscos:

https://www.lleida.com/pic/serra-de-carreu


Avui, tot fa pensar que la destinació dels boscos – per als que manen i fan lleis -  és la de fer-los cremar per justificar inversions astronòmiques en els dispositius pensats per evitar els incendis.


En un país  deficitari en fons d’energia,  Les centrals de biomassa, fins i tot els horts solars, en un espai que es desertitza a ulls vista, no comptem amb la “ benedicció” dels poders públics, agafats des de fa anys i panys  per les “ portes giratòries “  


Algú ho havia de dir, oi?

Comentaris

  1. Clar!... i com és habitual, l'amic Moa Vergés. Gràcies.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació