ESCOLA SANT PERE CHANEL, FUNDADA PER LA SOCIETAT DE MARIA, PARES MARISTES, I REGIDA AVUI PER LA SOCIETAT MARIA, GERMANS MARISTES, MALGRAT DE MAR

 

El Joan Dalmau Juscafresa, em feia arribar fotografies d’aquestes escoles, de les que dissortadament hi ha una MOLT insuficient informació.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/portal-de-lescola-chanel












Trobava alguna dada més a :

https://www.chanel.maristes.cat/la-nostra-historia-0


L’any 1895 s’havia establert a Malgrat una petita comunitat ursulina amb un grup d’«educandes» i un capellà, el Pare Marista , de la Societat de Maria, Ernesto Bories.

 

A Malgrat existia una fàbrica de teixits (amb un ampli edifici i un extens hort) que tenia un preu accessible de 12.000 pessetes, i que era ideal per a la creació d’un seminari. Abans d’acabar el 1908, ja havien comprat el terreny al Sr. Arís( ens agradarà tenir noticia del nom propi, el cognom matern, i els lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com )  i posat en funcionament el seminari menor de la immaculada al Camí Nou, amb un grup reduït d’alumnes de Castella.

 

Així neix l’escola apostòlica a Malgrat i comencen uns anys inicials de rodatge, seguint amb la formació seminarista fins el 1936, quan  es produeix l’alçament dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


En el període (1936-39) queda tancat , gairebé va marxar tota la comunitat, excepte quatre pares maristes que es queden a Malgrat a cases de famílies amigues.


 Amb grans dificultats i un pressupost escàs, es reobre el seminari el 1940, en un ambient enrarit per tots els fets succeïts durant la guerra.


(1954) l’estructura de l’edifici , pateix una profunda remodelació canviant per complet la façana i l’aspecte del Camí Nou. Ens agradarà tenir noticia de l’autor  d’aquella “ transformació” a l’email castellardiari@gmail.com


 Va ser justament en aquesta època quan va succeir un fet molt important: la canonització del Pare Chanel, que va ser viscuda a Malgrat amb solemnitat i grans celebracions.


Amb data de 18 de novembre del 2016 s’ha signat l’acord pel qual els Germans Maristes prenen el relleu com a titulars del centre, mitjançant la Fundació Champagnat


Així, l’escola Sant Pere Chanel passa a integrar-se a la xarxa d’escoles dels Germans Maristes.


https://www.lavanguardia.com/vida/20161123/412105216402/la-escuela-sant-pere-chanel-de-malgrat-pasa-a-ser-de-la-red-de-los-maristas.html


Societat de Maria o Germans Maristes de les Escoles, congregació laica de germans fundada a La Valla, prop de Lió, en 1817 per sant Marcellin Champagnat, com a branca dels Pares Maristes


Farem arribar aquesta publicació, a l’Alcalde de Malgrat de Mar,  Joan Mercader Carbó,  mercadercj@ajmalgrat.cat , i assumint el compromís de refer-la si en dóna contestació a les nostres preguntes.

Comentaris