ACONDICIONAMENT I DOCKS SABADELL - ESCOLA DE DISSENY TÈXTIL

Retratava un parell de façanes de l’edifici  que dóna als carrers del  Marqués de Comillas, 79;  carrer  Bosch i Cardellach;  carrer  Blasco de Garay; i carrer Gurrea.







Llegia que l’arquitecte Lluís Homs i Moncusí (Valls, 1868 - Barcelona, 1956)  el va edificar juntament amb l’enginyer  Francesc Izard Bas (Sabadell, 18 de febrer de 1872 - 24 de juliol de 1957) i l’arquitecte  Joaquim Manich Comerma (1882 - 1976) , el conjunt de magatzems Condicionament i Docks Sabadell, actual Escola Superior de Disseny (1908, carrer Marquès de Comillas, 79)


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/102-A.htm

Magatzem del Gremi de Fabricants de Sabadell format per vàries naus paral·leles vinculades a un pati central semi-soterrat obert al carrer de Blasco de Garay. La nau amb façana al carrer de Bosch i Cardellach, de planta semi-soterrani, baixa i dos pisos, en l’actualitat és ocupada per l’Escola Superior de Disseny ESDI. Al seu costat es troba el pati semi-soterrat i un cos que dóna façana al carrer del Marquès de Comillas on actualment s’ubica l’Escola Tèxtil d’Arts i Oficis vinculada al centre ESDI. Les altres dues naus del conjunt comparteixen entre si una de les parets de càrrega i es troben desocupades.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27734

Edifici industrial força voluminós, la construcció del qual es disposa al voltant d'un pati fent una C. La façana principal té al davant un espai obert al carrer que s'utilitzava per a la càrrega i descàrrega de mercaderies. Totes les façanes, tant les exteriors com les del pati, tenen un tractament monumentalista, amb pilastres embegudes que transcorren per tota l'alçada de l'edifici, i està coronat per una cornisa que adopta la forma de frontó en la part central. El pati interior és visible des del carrer a través d'una tanca feta amb reixa de ferro suportada per unes pilastres.


L'estat de l'edifici és el producte d'algunes ampliacions. La seva primera fase va ser obra de l'enginyer Francesc Isard (1908) amb la col·laboració dels arquitectes Joaquim Manich Comerma , i Lluís Homs Moncusí . Aquest darrer va ser també l'autor de les posteriors ampliacions de l'edifici. Posteriorment s'han realitzat obres de condicionament i d'accés.


https://www.espaisrecobrats.cat/docks-vells-docks-de-la-llana-escola-superior-de-disseny-esdi/

Els edificis ha  estat acuradament reconvertits com a seu de l’Escola Universitària de Disseny Tèxtil  pels arquitectes Ignasi Veciana  Gramunt, i Francesc Guàrdia, l'enginyer Joan Ovejero i l'aparellador Salvador Arisa Ribas,; ens agradarà tenir noticia del cognom matern d’aquells tècnics on  no sen fa esment, i en tots els casos, el lloc i data de naixement i traspàs – si fos el cas – a l’email castellardiari@gmail.com



 

 

 


Comentaris