EL PONT – FORA DE SERVEI - DE L’ESTACIÓ DE CENTELLES. OSONA.

 

El diumenge 21.11.2021 em veia amb  les capacitats necessàries per arribar-me  fins al Santuari de la Marededéu de l’Ajuda,  on agraïa que la caiguda del dia 9.07.2021 no tingués pitjors conseqüències, i  que el procés de recuperació – que será llarg -  vagi evolucionant adequadament.


Feta la feina, m’arribava fins a Centelles on retratava el pont  que sobre la via fèrria construïa l’any 1909 , l’enginyer Josep Playà i Suñer (Manresa, 1860 - Barcelona, 1924)




El ferrocarril arribava   a la vila  de Centelles , el 8 de juliol de 1875.


El tren va ser utilitzat per tota mena de passatgers, entre els quals destacaven els burgesos barcelonins que havien escollit la vila de Centelles per estiuejar.


El pont sobre la línia feria  es va construir l’any  1909 per facilitar el pas a les fàbriques Estabanell i Batlle, construït  amb els materials característics de la industrialització (pedra, el totxo i el ferro), la seva amplada aproximada és de 2 metres.  Dos grans pilars de totxana marquen l'inici i la fi de dit pont.


S'hi accedeix per uns grans graons de pedra que conformen dos arcs lleugerament corbats i en l’actualitat no és practicable.

https://www.centelles.cat/coneixer/turisme/passarella-2


Retratava també un edifici del carrer dels Casals, del que no en trobava cap dada al Mapa de Patrimoni, sou pregats de fer-nos-en arribar informació, promotor, autor, època, a l’email castellardiari@gmail.com




No trobava tampoc cap dada d’un altre edifici notable al carrer de Sant Josep, sou pregats de fer-nos-en arribar informació, promotor, autor, època, a l’email castellardiari@gmail.com




Centelles no valora com cal el seu Patrimoni històric.

https://www.centelles.cat/ajuntament/consistori/josep-pare-aregall

Comentaris