ESGLÉSIA PARROQUIAL D'ESTERRI D'ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE" - FINS QUAN SENYOR? - DELS PIRINEUS

 

La Maria-Lluïsa Cases i Loscos i el  Joan-Albert Adell i Gisbert, escriuen de l’església parroquial d’Esterri d’Àneu, advocada a Sant Vicenç, a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1505801a8.xml

 


http://campaners.com/php/campanar.php?numer=6232


La parròquia d’Esterri apareix documentada en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, amb el nom d’Stirri, sense especificar-se l’advocació.

 

Dins l’organització eclesiàstica de la Vall d’Àneu, la parròquia d’Esterri era el centre del deganat d’Àneu, almenys això és el que es desprèn de les referències documentals dels segles XVI i XVII, època en la qual fou construïda l’església actual, que substituí l’antiga església parroquial, actualment convertida en capella del cementiri i en estat ruïnós.

 

La història de l’església parroquial d’Esterri és força complexa, a causa de la precarietat de la documentació antiga conservada, i a la problemàtica general dels edificis de la Vall d’Àneu, plens d’interrogants. En aquest cas concret, cal afegir-hi, a més, l’existència, segons Ceferí Rocafort i Samsó (la Pobla de Segur, Pallars Jussà, 6 de setembre de 1872 - Barcelona, 5 de setembre de 1917)  , d’una canònica situada a la vila d’Esterri d’Àneu a partir del 1624, i que devia ser absorbida per l’església parroquial d’aquesta població, amb categoria d’arxiprestal.


D’aquesta canònica no hi ha més notícies, tret de la que facilità Agustí Coy i Cotonat (Sort, 18 de gener de 1859 – Barcelona, 1920), en dir que “l’actual iglesia era convent”.

 

La parròquia d’Esterri apareix en la relació de parròquies de l’oficialat de la Vall d’Àneu, Espot i la Coma de Berrós del 1574.

 

Actualment és el cap d’una àmplia demarcació parroquial.


No trobava cap dada d’aquesta imatge  mariana :

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Lleida&ver=2495#tgv


.



Localidad: Esterri d'Àneu.  Siglo de la Imagen: XII Observaciones: Imagen desparecida


Si en teniu dades, sou pregats de fer-nos-les saber a  l’email castellardiari@gmail.com i a mail@ deigenitrix.net


Poseu-vos les piles, i de forma esglaonada, vivim amb un país amb una xarxa viaria quasi tercermundista – és el que té, estat colonitzats, oi?- , veniu a la Vegueria “ In pectore” dels Pirineus

Comentaris