LA MASIA ÉS CAN VALLS DE CANOVELLES?. VALLÈS ORIENTAL.

 

El Crisant Palau, publica una fotografia ; anys 20 - Era i façana de Can Valls, propietari Pío de Valls y Feliu (Barcelona, 1865 - Barcelona, 1939)




No fa esment de la població, i amb aquest nom, hi ha una munió de masies arreu de Catalunya, del Vallès  Oriental, ressenyem :


http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2019/04/can-valls-figaro-montmany-el-valles.html


https://catala.habitaclia.com/lloguer-masia-a-caldes_de_montbui-i12909004014784.htm?f=&st=8&geo=c&from=list&lo=55


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/can-valls-olzinelles-sant-celoni-el.html


Tot fa pensar que és Can Valls de Canovelles, al carrer de l’església,11, de la que en diu Patrimoni Gencat; Masia de tres crugies fruit de l'addició de dos cossos a banda i banda d'un cos principal bastit al segle XVI cobert a doble vesant amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquest cos central està compost per planta baixa, pis i golfes. En la planta baixa se situa un portal de mig punt adovellat on hi havia hagut una inscripció o escut que fou repicat durant la guerra del Francès, quan  es va intentar cremar la masia.



Sobre el portal se situa un finestral de pedra motllurada i al seu costat un rellotge de sol de recent factura i a sobre, a les golfes, una petita finestra de llinda plana.

 

El cos de ponent és d'alçada inferior, configurant un esglaó. A aquest cos se li adossa una construcció de planta quadrangular d'un pis d'alçada amb terrassa superior. És una construcció dels anys 40 del segle XX.

 

El cos de llevant segueix la pendent de la coberta del cos principal tot i que amb un angle lleugerament inferior. Està configurat com a habitatge independent amb entrada per un portal baix d'arc escarser totalment arrebossat. En aquest cos s'hi localitzen dues simples obertures completament arrebossades que no segueixen l'alineació horitzontal dels altres dos cossos.

 

Tot el conjunt ha estat restaurat recentment, abans de l'any 2020.


Can Valls de la Garriga havia format part del seu patrimoni. Es va vendre per tal de fer front a un plet.



Comentaris