LA NOUVELLE ÉGLISE DE SANT ANTONI ABAT DE LA GRELLA. SISPONY. PARRÒQUIA DE LA MASSANA

 

El Josep Sala Muñiz (  Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 1939 ) actualment resident al Principat d’Andorra, havia exercit com a fotògraf al poble on va néixer, i m’envia ara una fotografia de  la refeta església de Sant Antoni Abat  de la Grella, a la Parròquia de  la Massana, en ocasió d’una cantada de Corals  en la  Diada del Sant.




L’ església de Sant Antoni Abat  de la Grella , es trova situada al costat de la gorja de la Grella i sota els túnels del mateix nom, sota el poble de Sispony i dins la parròquia de La Massana.


Aquesta ermita  es troba adossada a la pedra on el riu Valira del Nord passa profundament engorjat entre altes parets de pedra i densa vegetació de ribera en l'antic camí ral que unia les parròquies de La Massana i Escaldes-Engordany.


Les obres de l'obertura dels túnels viaris la van malmetre fins a destruir-la en bona part, posteriorment  però, va ser refeta completament.


Advocada  a Sant Antoni Abat, patró dels traginers, que  segons la tradició  invocaven  al Sant , abans de passar per aquest mal pas engorgat.


Un centenar de metres per sota hi ha el pont romànic de Sant Antoni de la Grella.


S'hi celebra un aplec el 17 de gener.


N’havíem fet una publicació amb el Jordi Vila Juncá:

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2020/12/el-pont-i-lermita-de-sant-antoni-abat.html


I preníem bona nota  -cal fer-o i és de justícia – de la visita que hi feien la “ parella romàntica”:

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/10/sant-antoni-de-la-grella-la-massana.html


Sovint els termes Santuari, ermita, capella, església, esglesiola, esglesiona,..,  es fan servir com si tots tinguessin el mateix sentit, l’únic comú és que son edificis religiosos, esglésies:

 

 Quan parlem de Santuari, ens referim a un  lloc sagrat, església, capella o ermita,  on es venera la imatge o relíquia d'un sant.

 

Quan parlem de capella, ens referim a un lloc consagrat al culte religiós en l'interior d’una església,  o formant part d’un edifici, o conjunt d’edificis.

 

Quan parlem d’ermita, ens referim a un lloc consagrat al culte religiós situat en un paratge despoblat.

 

Com em recordava sovint la meva companya de despatx, quan presentava escrits als Jutjats del Reino de España, recorda, son funcionaris, la M con la A , MA.

Comentaris