ARSÈGUEL. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de  nosaltres,  NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica una fotografia del  poble d’Arsèguel, a 949 metres  d’altitud , emplaçat al cim d’un turó a la dreta del riu d’Arsèguel. La caseria, al cim i als primers esglaons del vessant, domina per una banda el curs del Segre i per l’altra té la serra de Cadí com a teló de fons.




El turó de Patalín es dreça rere les cases. Aquestes són de pedra i tenen les cobertes de teula àrab.


Dins la població actual hi ha el nucli antic, conegut pel nom del Castellot.


 S'hi conserven restes d’una forta muralla i les cases, per causa del desnivell del terreny, es fonamenten en grans arcades.


A l’extrem, arrecerada al turó de Patalín, hi ha l’església parroquial de Santa Coloma, potser en origen edifici romànic d’una sola nau rectangular, sense absis exempt. A ponent hi ha el portal, format per tres arquivoltes de mig punt en degradació sobre una línia d’impostes motllurada. Sota mateix, als carreus de les rebranques, hi ha unes carotes rústegues. A l’angle del sud-oest de l’edifici, sobre la façana, es dreça un campanar de torre, quadrat, que és obra posterior. També són més tardanes les capelles rectangulars que s’obren a banda i banda de la nau, coberta amb volta de llunetes barroca.


Per a la reconstrucció d’aquesta església s’aprofitaren carreus d’una església més antiga, situada uns 40 metres  més enllà de l’actual (on hi ha el cementiri i hi resta la fonamentació) i que era dedicada a  l’arcàngel  sant Miquel. Al segle XIX encara hi havia culte.

 

El poble fa la seva festa major el primer cap de setmana d’agost.


A més, cada any se celebra la Trobada internacional d’Acordionistes del Pirineu, molt concorreguda, l’últim dissabte de juliol.


Aquesta activitat portà a crear, l’any 1988, el Museu de l’Acordió, que havíem visitat en companyia  de l’Artur Blasco i Giné ( Barcelona 1933 ), el Joan Vives Castell i l’Antonio Mora Vergés:


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/11/un-tomb-pel-museu-de-lacordio.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/fabrica-de-llanes-darseguel-alt-urgell.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/pont-de-la-tosca-arseguel-lurgell.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/11/esglesia-parroquial-de-santa-coloma.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/11/in-memoriam-escola-publica-darseguel.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/11/capella-de-la-mare-de-deu-del-carme.html

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Comentaris