CAN MONISTROL. POLINYÀ. EL VALLÈS OCCIDENTAL

 Llegia que Can Monistrol apareix documentada almenys des de l'any 1700, actualment és propietat de la família Comadrán, hi viuen però  com a masovers la família Sala que es dediquen a la cria de cavalls.


L’ Antonia Jover Moragues , publicava a facebook ;  Ahir, 11.12.2021 ,  ens va deixar el Pere de Can Monistrol, es la fi de la nissaga de la família Sala Nossas.

Tanquem una etapa de la masoveria local.

Una manera de viure i una manera de cultivar la terra i el bestiar.                                                       

 Un tipus d’economia agrària què ja no es comú a Polinyà.

Estimat Pere ens deixes un GRAN LLEGAT.

Vetllarem perquè la teva memòria i la de la teva família perduri.

I procurarem, entre tots els què estem implicats, què Polinyà en un futur proper, tingui un museu amb tot el què ens has cedit.

Descasa en Pau Pere.

M’explicava en un email l’ Antonia Jover Moragues , que els germans Sala eren descendents directes de Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 17 de maig de 1845 – Vallvidrera, 10 de juny de 1902) , l’avia del Pere era germana de la mare de mesen Cintò. Això està documentat a l’arxiu de Polinyà.

 Patrimoni Gencat en diu :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27565

Can Monistrol sembla correspondre a la tipologia d'estructura basilical: cos central sobresortit i teulada a dues vessants amb els laterals més baixos i d'una sola vessant . Actualment, la vessant esquerra és tota d'un mateix nivell. A la façana s'hi diferencien planta baixa, primer pis i golfes. A la planta baixa, portal d'accés d'arc rodó de mig punt adovellat i obertures en forma rectangular, una a cada costat i corresponent a la distribució de l'espai en tres crugies. A la planta del pis, tres finestres rectangulars simètricament disposades. Són de simple factura i sense ornamentacions ; entre la finestra central i la del costat esquerra s'hi troba un rellotge de sol,del tipus "quadrant vertical", encara en funcionament, amb esgrafiats i pintat. Les golfes, a la segona planta en un cos sobresortint, constituït per dues obertures amb arcs escarsers, a les que s'hi ha afegit una tercera finestra. La teulada queda definida en una vessant seguida , la de l'esquerra i un altre vessant a dos nivells de teulada. La coberta es de teules àrabs i carener perpendicular a la façana. Petit ràfec d'una sola filada de teules de caire ornamental. A cada costat de l'edifici existeixen cossos juxtaposats - de posterior realització- amb funcions de corrals i estables, així com magatzem per als estris de les feines agrícoles.




Recentment ha estat reconstruïda, per tant es troba en molt bon estat de conservació, ens agradarà tenir noticia de l’autor de la reconstrucció a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris