IN MEMORIAM. EDIFICI DE LA SOCIETAT CORAL LA LLEBRE / CAFÈ CINEMA MUNDIAL / ESCOLA MUNICIPAL DE PARVULS DURANT LA II REPÚBLICA/ MERCAT MUNICIPAL / MENJADOR DE L’AUXILIO SOCIAL / ESCOLA BRESSOL MUNICIPAL EL CORAL. CASTELLAR DEL VALLÈS.

 

Llegia que es va inaugurar el 25 de juliol de 1904, com a seu de la Societat Coral La Llebre, que va promoure la construcció amb la col·laboració dels seus socis. Tenia una sala rectangular, utilitzada com a cafè, sala d'actes i ball, i un jardí per la carretera de Sentmenat. Juntament amb l'Ateneu, el Patronat i el Sindicat constituïren durant les primeres dècades del segle XX els centres recreatius del poble; en ells s'organitzaven totes les activitats culturals i popular, sobretot per la Festa Major. Tradicionalment es considerava el centre de les famílies treballadores i existia una rivalitat amb l'Ateneu. S'hi feia una de les parades de Els Tres Tombs.




A finals dels anys 20 es va desfer la Societat i Josep Lloret va adquirir el local i el va convertir en el Cafè-Cinema Mundial.


Entre 1934 i 1936 va ser l'Escola Municipal de Pàrvuls.


En els anys de la postguerra va servir com a mercat, menjadors de l'Auxilio Social i local d'entitats.


Des de 1978, és escola bressol (primer de gestió privada, i a partir del curs 2007-2008 de titularitat municipal).


L'edifici, de planta baixa amb coberta a dues aigües, té façana a dos carrers, utilitzant elments classicistes en la seva decoració. La façana més interessant és la del carrer Torras, que presenta un modulat dividit. Conserva dos capitells jònics rematats superiors. Compta amb un fris amb cresteria de pedra, que serveix per la ventilació del cambra d'aire. Els seus autors són Isidre Rossinyol Borrombó ( del que ens agradarà tenir-ne a l’email castellardiari@gmail.com  noticia del lloc i data de naixement i traspàs, així com una fotografia si fos possible)  i  el Jaume Puig Porta ( Castellar del Vallès, 1875 + Castellar del Vallès , 20.10.1960 ),de qui en facilitava dades i una imatge la seva neta, Anna Maria Vidal i Puig.  

 



La casa adjunta a l'edifici del Coral, en el que antigament era l'habitatge del conserge del Mercat Municipal, és una part ampliada de l'escola bressol.


En aquest edifici s'hi va ubicar l'emissora municipal entre 1988 i el 2000.


En l'actualitat, el primer pis d'aquest edifici és també la seu de l'entitat Ràdio Club Castellar (radioaficionats).


Edifici catalogat com a bé cultural d'interès local.


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/02/el-coral-o-la-vocacio-per-acollir-als.html

Comentaris