L'HOSPITALET DE LLOBREGAT I EL COSME TODA VIVES

 

L’Hospitalet de Llobregat decidia conservar únicament la part central primigènia, de la fàbrica Cosme Toda Vives,  projectada pel mestre d’obres Mariano Tomàs i Barba, que  formava part d'un conjunt fabril amb múltiples ampliacions dutes a terme per l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt.




Patrimoni Gencat la descriu com gran nau longitudinal, de planta baixa i tres pisos, coberta amb teulada a dues vessants i travessada per tres mòduls als extrems i al mig, perpendiculars, de planta baixa i quatre pisos, i coberts amb teulada a quatre vessants, amb florons en tres punts i òculs a la part superior simulant golfes. Les finestres, totes rectangulars, segueixen un ritme regular. Per les formes són cúbiques, les motllures, cornises i volums, preconitza ja el posterior racionalisme del seu autor.


https://localmundial.blogspot.com/2021/10/maria-tomas-i-barba-el-primer-gran.html


https://ireneu.blogspot.com/2019/01/explosion-cosme-toda.html


Al cens de l’any 1900 consta que hi havia 4.948 veïns,  que augmentarien als 71.580 al cens de 1950, per arribar en 20 anys  més als 241.978, es tancava l’any 2020 amb 264.657 habitants de dret.


Costa  trobar hospitalencs i hospitalenques, amb pares i avis nascuts també a l’Hospitalet de Llobregat, i per descomptat demanar aquí allò del 75% en llengua catalana fora més que  un acte heroic,  un suïcidi.


https://issuu.com/aias-editorial/docs/llibre_baix_camp-tarragones/112

Ben poc s’ho podia imaginar el Cosme Toda  Vives ( Vilanova d’Escornalbou, el camp jussà de Tarragona, 1854  + Ibídem, 1931)


Comentaris