MANSO VILARÓ. MONTORNÈS DEL VALLÈS ORIENTAL.

 

Llegia al mapa de Patrimoni; gran edifici civil amb la disposició clàssica de planta quadrada de 20 x 20 m, planta baixa amb celler a la part nord, planta noble amb capella dedicada a santa Joaquima de Vedruna Vidal , inclosa , i golfes.


La casa és molt antiga, la configuració actual  però, data de la reforma de finals del segle XVIII. Posteriorment s'hi van anar afegint els cossos laterals.


El conjunt és una construcció en forma de "u" amb un magnífic pati central, l'antiga era.








L'edifici antic i principal, amb coberta a quatre vents, presenta una façana amb un clar eix central de composició i dos laterals que són visibles a les plantes primera i segona.


 La porta forana està emmarcada amb grans carreus que mostren que en origen havia estat d'arc de punt rodó amb dovelles. Amb el temps, l'arc de la porta va esdevenir escarser perquè just a sobre s'hi va construir un gran balcó amb barana de brèndoles de ferro i una coberta d'arc pla.


 La llinda d'aquest balcó presenta la inscripció "LLOGARI ARGILA 1783".


A la planta superior hi ha una altra finestra d'arc pla, flanquejada per altres dues de més petites que formen el coronament dels eixos de composició lateral.


A l'altura de la primera planta, les finestres que emfasitzen els eixos laterals estan cobertes amb arcs conopials amb traceria calada d'elements vegetals.


Remata la façana un curiós campanar de traçat curvilini amb dues obertures, una a sobre de l'altra.


El rellotge que fa anar les campanes data de 1904 i va ser muntat per Tomàs Colomer del Portal de l'Àngel. Avui encara funciona.


Les golfes conserven l'embigat original de fusta, instal·lat l'any 1783.


Annexes a la masia, s'hi troba una ala esquerra, d'estil colonial, i una ala dreta d'estil neogòtic, amb els finestrals característics respectius. Aquesta darrera compta amb un pati interior de planta quadrada i perímetre cobert, una mena de claustre amb una font al mig.


Hi ha una altra font, la de Sant Antoni, al pati de l'era, que oferia i ofereix al mas, encara avui, aigua corrent provinent d'una mina.


https://www.montornes.cat/municipi/llocs-d-interes

Comentaris