EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLES I CASA DE LA VILA / CEIP SANTA CECÍLIA. BOADELLA I LES ESCAULES. ALT EMPORDÀ

 

https://agora.xtec.cat/zer-les-salines/escola-santa-cecilia-2/qui-som/

Llegia; Edifici construït  per l’arquitecte Emili Blanch i Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996 ).  




https://ca.wikipedia.org/wiki/Emili_Blanch_i_Roig

Aprofitant el desnivell del terreny amb planta baixa per una banda i planta baixa i pis per l'altra.


Coberta de teula a doble vessant vers les façanes.


A l'exterior presenta arrebossat amb obertures d'arc escarser emmarcades per rajol.


El CEIP Santa Cecília pertany a la Zona Rural (ZER) Les Salines


In Memoriam. Emili Blanch Roig, un home honest. 




La  militància política a Esquerra Republicana de Catalunya i el treball per al govern de la República li suposen  a l’Emili Blanch i Roig , una sentència condemnatòria del Tribunal de Responsabilidades Políticas, que comporta la confiscació total dels seus béns, la inhabilitació absoluta en el seu grau màxim i la relegació a les possessions espanyoles africanes pel termini de quinze anys.


En paral·lel és condemnat per la Junta Superior de Depuració del Col·legi d'Arquitectes a la suspensió total per a l'exercici públic i privat de la seva professió.


 El gener del 1939, Emili Blanch i la seva dona, la figuerenca Maria Batlle i March inicien el camí de l'exili, que acabarà  al febrer de 1948, quan via Nova York i Bilbao torna a Catalunya, on s'haurà d'enfrontar a la difícil situació  de que la dictadura li ha  confiscats tots els béns,  i ha  estat suspès per a l'exercici de l'arquitectura.


Encara que més endavant li serà revocada la suspensió professional, únicament construirà petits habitatges de renda limitada, magatzems i garatges i alguns equipaments turístics, com els xalets de la urbanització Cala Rovellada de Colera.

 

Al final de la seva vida dona el seu habitatge i estudi de Girona, la Casa Blanch, a la Creu Roja, i dedica els últims anys de la seva carrera a les obres de reforma i adequació de la seva residència al poble de Púbol per destinar-la a residència geriàtrica, i que llegarà al Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

 

Comentaris