EDIFICIS QUE HAVIEN ESTAT PROPIETAT DELS MARQUESOS DE SENTMENAT

 

Trobava imatges de les diferents propietats que havien tingut els marquesos de Sentmenat :

CASA DEL MARQUÈS DE SENTMENAT. Plaça Urquinaona (1882-1974)

Llegia a : http://barcelofilia.blogspot.com/2011/01/casa-marques-de-sentmenat-placa.html

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3932/rec/4

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4228/rec/9

Durant el primer quart del segle passat, la imatge de la Plaça Urquinaona era presidida per l'edifici que ocupava el xamfrà amb Ronda de Sant Pere i el començament d'Ausias March. Obra de l'arquitecte català August Font i Carreras (1846-1924), la casa del Marquès de Sentmenat era una construcció elegant amb teulada en pendent i un petit torreó acabat en punxa a la cantonada amb Ausiàs March.




La casa va romandre dempeus fins el 1974, quan l'oficialitat del tardofranquisme va permetre el seu enderroc, essent la titular del títol María de las Mercedes de Sentmenat i de Sarriera (1899-1992), IX marquesa de Sentmenat, XI marquesa de Ciutadilla, IX Comtessa de Múnter, Gran d'Espanya


El Palau dels Marquesos de Sentmenat

https://www.barcelona.cat/es/coneixbcn/pics/atractius/el-palau-dels-marquesos-de-sentmenat_75990409897.html


Llegia que els orígens d'aquesta finca es remunten al segle XIV, quan Guillem Teixidó adquirí la finca a Berenguer Aymerich de Sarrià el 1325 per a la construcció del seu propi mas.


L'any 1779 el mestre d'obres Andreu Bosch Riba, (Barcelona, 1750 – Barcelona, 1799) reconvertí l'antiga masia en una casa de camp o torre per als marquesos de Sentmenat, que havien adquirit la finca a mitjan segle XVII .


Durant el segle XIX  la torre adquiriria l'aspecte actual, en ser ampliada i redecorada amb elements esculpits procedents dels castells de Ciutadilla i de Sentmenat.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/07/refeia-el-mateix-cami-quasi-un-segle.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/01/el-castell-de-sentmenat-i-la-capella-de.html


L'any 1960 la família Sentmenat llogà la torre al Cònsol de França, que hi fixà la seva residència fins que, l'any 1974 l'edifici fou venut per María de las Mercedes de Sentmenat i de Sarriera (1899-1992), IX marquesa de Sentmenat, XI marquesa de Ciutadilla, IX Comtessa de Múnter, Gran d'Espanya, a la promotora immobiliària Núñez i Navarro.


La dècada de 1940 nasqué, al costat de la torre dels Sentmenat, el barri de Can Caralleu, un indret proper a la marginalitat que a finals dels anys vuitanta l'ajuntament volia reurbanitzar. Núñez i Navarro, llavors propietària de finca, va encarregar-se d'aquesta urbanització a canvi de cedir a l'Ajuntament la finca dels Sentmenat. Aquesta transacció, que no es materialitzaria fins a l'any 1992, venia acompanyada d'una dotació de 120 milions de pessetes destinades a restaurar el conjunt.

https://www.nyn.es/ca/node/6613

 



Després d'una desafortunada restauració – de la que  ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com -  en què es refeu la façana de la planta baixa i se substituïren les gàrgoles històriques per sobreeixidors de ferro laminat, la torre es convertí l'any 1994 en seu de l'Escola Eina de Disseny i Art, centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona.


Els jardins obriren les seves portes l'any 1995 convertits en parc públic.


Castell de Sentmenat al Vallès Occidental. 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/01/el-castell-de-sentmenat-i-la-capella-de.html


El marquès  Joaquín Sagnier i de Sentmenat, X marquès de Sentmenat, XII marquès de Ciutadilla, Gran d'Espanya, i l’ajuntament de Sentmenat van arribar a un acord pel qual aquest cedia al poble la titularitat del castell a canvi de la requalificació d’uns terrenys agrícoles a urbanitzables.




El manteniment d’aquest edifici ha esdevingut una llosa econòmica per a les finances de l’Ajuntament de Sentmenat.

Comentaris