EL PLA DE SANT TIRS A VISTA D’OCELL. RIBERA D’URGELLET. L’URGELL SOBIRÀ.

 

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia a vista d’ocell del  poble del Pla de Sant Tirs, cap del municipi de Ribera d'Urgellet , a la comarca de l’Urgell sobirà,  situat al sector pla del terme, a 702 metres  d'altitud vora el Segre i prop de la carretera de la Seu d'Urgell, dos brancals de la qual arriben fins al poble.




Hi trobem la Plaça Major (que s'urbanitzà els anys trenta al lloc de l'antic cementiri), l'era de Badia, la plaça de Baix, el Carrer Major, el de les Eres, el de la Font, el camí del Rec i el carrer de Sant Sebastià, que duu a aquesta capella;  dins el poble, hi ha un raval dit la Ferreria.


L'església parroquial és dedicada a Sant Tirs, màrtir hispànic del segle III.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/01/esglesia-parroquial-de-sant-tirs-pla-de.html


L'edifici actual és fruit de la renovació que s'hi féu el 1855.


El campanar de l'església és una torre rectangular amb espitlleres i finestrals al darrer pis; hom ha dit que potser podia haver estat una antiga torre de guaita.


Segons un antic costum mantingut fins a l'actualitat, els prelats d'Urgell són rebuts en aquest indret pels representants del capítol i autoritat en prendre possessió de la diòcesi.


Hom fa festa major el primer diumenge de setembre, i el 28 de gener se celebra la festa vella.


Al poble hi ha una societat de caçadors, una pista poliesportiva i un circuit de kàrting.


N’havíem documentat l’edifici de les escoles :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/08/in-memoriam-de-lescola-publica-del-pla.html

 

La parròquia d' ipso Planoés esmentada en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell. El 986 el comte Sunyer de Pallars, amb el seu fill Ramon, donà a Santa Maria de la Seu la vila de Sant Tirs, dins el terme del castell de Sas.


 El lloc tingué així domini de la mitra d'Urgell, a la qual pertangué fins a la fi de l'antic règim.


Amb motiu de l'enemistat entre Roger Bernat I de Foix, vescomte de Castellbò, i el bisbe d'Urgell, Ponç de Vilamur, les tropes d'aquell destruïren el 1239 el castell del Pla de Sant Tirs.


Estem un xic decebuts, la “ mala ànima “ d’ERC i les J.O.N.S, per  raons espúries, carregava de raons als enemics de Catalunya.

Comentaris