IN MEMORIAM. EL VILAR. FOGARS DE MONTCLÚS. EL VALLÉS ORIENTAL / MONTSENY

 

El Crisant Palau publica fotografies 1929- Fogars de Montclús - Vista del Vilar i una bassa. No la localitzava a l’Arxiu “ estudi de la masia catalana”.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Fogars%20de%20Montcl%C3%BAs/page/5


Patrimoni Gencat explica  que el Vilar  és un conjunt d'edificacions unides entre elles.


Construïdes amb pedra, coberta a dues vessants.


 Formen un conjunt harmònic amb alternança de colors: el fosc de la pedra amb el blanc de les pedres i dovelles que adornen les finestres i portes.


Els edificis s’anaven  enderrocant de mica en mica , com a conseqüència de la “ mala política “ de la dictadura franquista, que buidava el món rural, per facilitar mà obra a les empreses manufactureres i industrials – política que seguia a ulls clucs, la “ democraciola” que es declara ORGULLOSAMENT hereva de la dictadura -  la propietat  fou adquirida  per la Diputación Provincial de Barcelona l’any 1929,  i un cop restaurada des de l’any  1973 l’han utilitzat com a residència temporal de descans els presidents de la Diputación Provincial de Barcelona,  Joan Antoni Samaranch Torelló, Josep Tarradellas Joan , Antoni Dalmau  Ribalta  i Manel Royes Vila  .

 El bosc del costat és un parc natural i zona de repoblació.

Llegia  que s’està treballant perquè la masia del Vilar, al Montseny, es converteixi  en un espai de creació per escriptors i artistes:

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/la-masia-del-vilar-al-montseny-es-convertira-en-un-espai-de-creacio-per-escriptors-i-artistes/

https://www.naciodigital.cat/naciogranollers/noticia/28956/finca-vilar-fogars-montclus-es-convertira-residencia-creativa-escriptors




Havíem fet recerca per Fogars de Montclús :


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/07/sant-cristofol-de-la-fraternitat-del.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/07/can-casades-i-les-seves-sequoies-fogars.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/11/el-canvi-climatic-imatges-del-montseny.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/05/ermita-de-la-mare-de-deu-de-la.html


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/04/marededeu-del-carme-de-can-rifer-io-del.html


L’Arxiu “ estudi de la masia catalana”  recollia algunes masies d’aquest terme municipal.


Tenia l’infinit goig personal – malgrat les esgarrinxades a pell – d’accedir a  l’edifici de l’escola pública  i la casa del mestre:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/06/in-memoriam-de-lescola-publica-i-la.html


Aquest país ha de fer un esforç per eliminar organismes administratius,  els recursos que generem son del tot insuficients per a mantenir-los.


Si algun dia els combustibles tornen a tenir un preu “ suportable “, poseu Fogars de Montclús, les seves parròquies i masies a la vostra agenda.

Comentaris