IN MEMORIAM. MONUMENT A BARTOMEU ROBERT YARZÁBAL A LA PLAÇA DE LA UNIVERSITAT. BARCELONA

Trobava una  fotografia del Monument a Bartomeu Robert i Yarzábal,  brevíssim alcalde de Barcelona (14 de març de 1899      fins als mes d’Octubre de 1899) instal·lat a Plaça de la Universitat, l'any 1915.





 El monument fou  obra de l'escultor Josep Llimona Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1863 - 27 de febrer de 1934) en  col·laboració amb  l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 30 de desembre de 1849 – 27 de desembre de 1923) i es va inaugurar l'any 1910 després de sis anys d'obres.


L'any 1940 les autoritats franquistes, victorioses en l’alçament armat contra el govern LEGÍTIM i DEMÒCRÀTIC de la II República,  que provocava més d’un milió de morts, davant la indiferència dels “ governs democràtics d’Eruopa” – com em recorda la invasió d’Ucraïna, la misèria moral dels que   ostenten  el  poder - van ordenar retirar el monument sent desmuntat i guardat als magatzems municipals del carrer Wellington.


 Deu anys després de la mort del dictador, l'any 1985, el monument es va reconstruir a l'actual emplaçament de la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el passeig de Sant Joan, en la  reconstrucció van intervenir l'arquitecte Josep Miquel Casanovas, l'industrial de la pedra artificial Josep Peraire i l'escultor Enric Devenat. En tots els casos em agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com


 El monument té forma lleugerament piramidal, i s'emplaça sobre un basament de blocs de pedra de formes organicistes, A la base, que funciona també com a font, figura el nom de l'homenatjat i les seves dates de naixement i defunció (1842-1902). El conjunt escultòric frontal està realitzat en bronze, i presenta una sèrie de figures de tots els estaments socials, com camperols i obrers, polítics, intel·lectuals i clergues --Jacint Verdaguer, amb la bandera catalana—, a més d'al·legories de la Música i la Poesia, així com referències a la medicina. Per damunt hi figura el bust del doctor Robert, realitzat en pedra, juntament amb una al·legoria de la Glòria que li fa un petó. A la part posterior hi figura altre grup realitzat en gres, que representa una visita mèdica, amb diverses figures al voltant d'una central de dona, amb aspecte maternal, que representa la Medicina

Comentaris