INSTITUT RAMON LLULL. PALMA DE MALLORCA

 

Llegia que l’edifici que aixopluga l’Institut Ramon Llull, a l'avinguda de Portugal 2, de Palma de Mallorca.




Va ser projectat l'any 1912 per l'arquitecte madrileny Tomás Gómez-Acebo Retortillo (Madrid, 1869 - París, 1911)


 Fou construït entre 1912 i 1916 sota la direcció dels arquitectes mallorquins Josep Alomar Bose i Jaume Alenyar i Ginard (Palma, 1869-1945)


L'acta de finalització de les obres data del 15 de maig de 1916.


 Estilísticament és el resultat d'una barreja d'influències: renaixentistes, barroques i regionalistes, motiu pel qual s'inclou en el corrent eclecticista. Es tracta d'una construcció de planta rectangular amb predomini de la forma longitudinal, i amb una divisió en tres pisos d'alçada, essent el central la part del pis noble. En relació a la disposició dels materials es fa de manera diversa: carreus encoixinats a l'estil renaixentista al tercer pis, on trobem també finestres tripartides d'estil modernista.


El frontispici que dona a les Avingudes està format per dos cossos laterals que sobresurten del cos central en retrocés, d'ampli predomini horitzontal. Aquesta disposició dona sensació de moviment i de profunditat, al mateix temps que el dota d'una aparença escenogràfica, accentuada pel desnivell de l'esca, la i la bellesa de les zones ajardinades d'ambdós costats, que recorden algunes construccions del barroc.

 

Especial interès per la seva personalitat renaixentista és la galeria porxada del primer pis, formada per arcs de mig punt que descansen sobre pilars. Des del punt de vista decoratiu hi ha una gran diversitat d'elements emprats lliurement i sense estar subjectes a un estil concret, com arquitraus clàssics amb garlandes, escuts circulars i còncaus, columnes clàssiques amb el fust decorat amb drapejats, elements vegetals, arquitectònics i humans.


Publicaven suara a la pàgina del facebook Amics de les Escoles


COMPARTIU “ URBI ET ORBE “




Ens agradaria molt poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com les imatges dels edificis escolars que per intermediació del Dr. Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923) s’aixecaven a tot Catalunya i les Illes Balears , pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “ Catalunya li ha de retre un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho mereix avui

Comentaris