CAN BARRAU I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA SAGRADA FAMÍLIA. TIANA. EL MARESME

 

El Josep Maria Toffoli Carbonell publica una fotografia,  Can Barrau ( a la riera ). Tiana




Llegia que l’edifici de la Riera de Sant Jordi, 1-7, que s’aixecava a darreries del segle XIX,  va ser promogut per la família Barrau.  Cap dada de l’autor com és mal costum en aquest dissortat reialme, sou pregats de fer-nos-ho saber a  l’email castellardiari@gmail.com


El Mapa de Patrimoni – que segueix fil per randa, el que es diu a PatrimoniGencat - , explica que és un edifici format per una planta baixa, pis i golfes, dividit en tres cossos coberts amb teulades de dos vessants.


El cos central amb el carener perpendicular a la façana, i els altres dos a la inversa. Destaca d'una manera molt especial per l'ús del totxo o maó, que caracteritza tota la construcció i es utilitzat als murs, a les obertures i a qualsevol element decoratiu, -només un petit sòcol a la part baixa utilitza la pedra-. Un altre dels elements sobresortints és el voladís de la teulada, de grans dimensions i cartels o suports de fusta, que donen un aire eclèctic a la construcció.


Pou d'aigua, actualment d'ús.


La seva estructura presenta una forma totalment cilíndrica d'un diàmetre aproximat d'un metre i mig.


Destaca per l'ús que fa del maó, únic element constructiu emprat, en concordança amb l'edificació principal. Degut a la gran quantitat de plantes que cobreixen la superfície és difícil veure les motllures que la decoren i les obertures.


Fa 8 metres  d'alçada, aproximadament.


Té una escala de cargol de forma helicoïdal que es desplaça al voltant d'una ànima o eix vertical. Està realitzada amb un interessant treball de ferro colat, tant el baranatge com els graons i l'eix. Les peces verticals que formen els graons presenten motius ornamentals calats, que alhora que decoren, accentuen la sensació de lleugeresa.


Té una capella, de la que enlloc s’esmenta l’advocació – ho preguntarem al Centrede Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )  , la descripció en diu ; edifici religiós d'una sola nau, coberta per una teulada de dos vessants molt inclinats.


El Jose Maria Toffoli Carbonell, em feia un comentari ;




Capella amb l’advocació de  la Sagrada Família.


Destaca especialment per la utilització d'elements de tipus historicista neogòtic. La seva façana, en la qual recau pràcticament tot l'interès, presenta un portal d'arc ogival, rematat en la part superior per un floró i altres motllures típicament gòtiques. Tres finestres decoren la part alta de la façana i il·luminen l'interior, totes elles ogivals, amb una petita traceria, vitralls i un guardapols superior. Corona tot el conjunt una creu de pedra.



Rosa Maria Andres Blanch. 1985. Vista de l'edifici


La porta de fusta també està decorada amb elements de traceria gòtica.


http://calaix.gencat.cat/handle/10687/84033


Llegia que una empresa  - desconeguda - va comprar la finca, i durant dos anys llargs va fer-ne  la restauració,  guardant les seves característiques originals i conservant vidres i vitralls.


Per dins l’han reformat totalment i convertit en estudis i apartaments d'una, dues i tres habitacions.



No la sabia veure a :

https://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=082824


Si algun dia els combustibles tornen a tenir un preu “ raonable “ i si les benzineres superen l’atzucac que els posava el GOBIERNO MÁS PROGRESISTA DEL REINO DE ESPAÑA, al que cal reconèixer-li l’habilitat de complicar les coses senzilles, i no donar mai fil sense puntada, i alguns altres “demèrits”, poseu Tiana , el Maresme,  a la  vostra agenda.

Comentaris