CAN DEU. GRANOLLERS. EL VALLÈS ORIENTAL

 

Retratava des de lluny i parcialment la peculiar torre que culmina l’edifici que rep el nom del seu propietari, Enric Deu Umbert, qui s'establí  als anys 1894-95 , en aquest indret quan va venir de Sant Feliu de Codines.




El Mapa de Patrimoni de Granollers en diu ; edifici de gran volum amb tres façanes i una mitgera.




Fotografia. Enric. 

El fet que la façana es desenvolupi al llarg de la totalitat d'un dels fronts d'una illa de cases, incloent les dues cantonades adjacents sembla haver condicionat la seva imatge, que suggereix la d'un edifici aïllat.


La disposició de la façana en forma de mòduls compositivament idèntics, li dona un volum cúbic, mentre que es posa l'èmfasi en la cantonada, on s'acumulen tots els recursos per aconseguir la percepció de continuïtat del perímetre. Aquesta, continuïtat es reforça per la inclusió de tres franges horitzontals diferents: la balustrada de remat de l'edifici, les franges que formen el conjunt de les baranes dels balcons i el regruix de la paret d'idèntica amplada en els trams on no hi ha balcó. Aquests recursos potencien, a la manera d'un cèrcol visual, la imatge volumètrica de l'edifici.


Cap dada de l’autor, com és costum en aquest dissortat reialme.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16073


Sempre, sempre, sempre, relaciono la manca de dades, amb administratius feixistes ,  amb “manguitos”,  en català, - maneguí, Indumentària,  Màniga postissa que cobreix l’avantbraç, utilitzada per a protegir les mànigues del vestit en diverses feines-, en aquest cas, alterant, esborrant, o destruint total o parcialment, la documentació relativa als immobles amb interès patrimonial.   Val a dir que la seva tasca va continuar – i continua – desprès de 1978, i que dissortadament ha estat molt efectiva, i al ensems des de les autoritats “ democràtiques “ NO S’HA FET RES, per evitar-ho.  


Ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris