ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ DE TARTERA. DAS. LA CERDANYA

 

El Vicent Miralles Tortes  , pública una fotografia de Sant Julià  de Tartera o de  Ca l'Alier, que malgrat  havia estat església parroquial , actualment resta sense culte. Apareix esmentada ja en el 819 en l'acta de Consagració de la Seu d'Urgell.




Patrimoni Gencat en diu; Sant Julià es troba aïllada en una zona boscosa prop de la població de Das. És una curiosa construcció de dues naus paral·leles, amb llargades diferents, capçades per dos absis semicirculars orientats a llevant. La de migdia, la més llarga i de planta irregular, és coberta amb volta de canó apuntada. Els murs han estat engruixits amb arcs de tal manera que la llum de la nau és més estreta que la de l'absis.




Jordi Contijoch Boada. 2010. Vista interior de les naus central i lateral.


L'altra nau, adossada al costat nord, és de dimensions més reduïdes, de planta quadrada i coberta de quart de cercle. L'accés es troba al mur nord de la nau principal i és format per una portalada de dos arcs de mig punt en gradació. Hi ha restes d'un possible porxo que aixoplugava l'entrada. Als peus d'aquesta nau sud s'alça un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura. La coberta a dues aigües unifica els dos espais, allargant el pendent del costat nord que cobreix també la nau secundària.


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/04/sant-julia-de-tartera-das-baixa-cerdanya.html


El topònim Tartera, fa referència a una  extensió de terreny cobert de pedregam desprès dels cims


La Catalunya Romànica està en fase de proves, si teniu mes informació, sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email castellardiari@gmail.com


Ah!, sense cita prèvia, norma que es fa servir sovint per justificar l’omissió del deure de socors en els àmbits de la salut, i altres activitats de les mal dites “ administracions públiques”.

Comentaris