LA CANYA. LA GARROTXA. MEMÒRIA D’UNA NISSAGA DE FOTÒGRAFS.

 

La Mei Garcia, publica una fotografia “Edificis de les fàbriques de La Canya. En primer terme el riu Fluvià. Principis del segle XX





Fotografia  de Màrius Serradell Serra ( Palamós, 1890-Olot, 1947). Diputació de Girona

Continuaria la nissaga la Maria Serradell i Sureda (Palamós, Baix Empordà, 1917 - Olot, Garrotxa, 1997) , filla del també fotògraf Màrius Serradell i Serra i de Laura Sureda i Averasturi.

Màrius Serradell havia tingut un estudi fotogràfic a la població marinera de Palamós i es va traslladar a Olot a començament dels anys 1920. A la capital de la Garrotxa va obrir, primer, un estudi al carrer de Sant Rafael i, posteriorment, es va traslladar a la plaça Major.

Maria Serradell va començar a afeccionar-se a la fotografia des de molt jove, de manera que a la mort del seu pare ella es va fer càrrec del negoci. Es dedicà a treballar un gran ventall de temes: paisatge, natura, vida social d'Olot, retrat i fotografia industrial. Mai no va presentar les fotografies a concursos ni a premis.

El 1946 es va casar amb el mestre Àlvar Farré i Solé, amb qui va tenir cinc fills.

La nissaga de la fotògrafa la continuà el seu fill Àlvar Farré Serradell , que va assumir la direcció del negoci a l'inici dels setanta, al mateix establiment de la plaça Major.

Maria Serradell va continuar treballant a l'estudi mentre va ser propietat del fill.

https://docplayer.es/70313066-Fotografes-pioneres-a-catalunya.html


La Canya és un nucli de població dins la comarca de la Garrotxa repartit entre els municipis de la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts (dins del terme municipal d'Olot també hi trobem la capella d'Esperança i una zona industrial que té el nom del poble).


La causa del seu poblament va ser l'aixecament industrial que va tenir lloc en la segona part del segle XIX  al costat del Fluvià.


Una altra raó de la seva existència és que sempre ha estat una important cruïlla de camins. Per això, l'existència d'un establiment d'hostalatge i d'una ferreria a peu de carretera es remunta a segles enrere.


L'any 1969 es fixa l'1 de maig, dia de la festivitat de Sant Josep Obrer, com a Festa Major, amb motiu de la recent construcció de la parròquia del poble en honor d'aquest mateix sant

 

Havíem publicat algunes coses d’aquest nucli:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/05/casal-de-cuni-la-canya-olot-la-garrotxa.html


http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/04/esglesia-de-sant-josep-obrer-la-canya.html?spref=pi


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/04/capella-de-nostra-senyora-de-lesperanca.html


La seva pertinença als termes d’Olot, la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts, fa que localitzar-les sigui una mica “ enfollisconat “ per al cercador del Sr. Google.  

Comentaris