LA PORXADA DE GRANOLLERS. EL VALLÈS ORIENTAL

 

En portava en aquesta ocasió fins a Granollers un afer de salut, feia un tomb pel centre, baixant pel  carrer del Corró, on retratava algunes façanes, i coincidint amb un dijous, dia de mercat, retratava la Porxada, que – sense cap mena de dubte -  és l'obra més “ granollerina”  de totes les que conformen el Patrimoni Històric i Artístic d’aquesta ciutat.  






Fou construïda entre el 1586 i el 1587 pel mestre d'obres Bartomeu Brufalt, per 520 lliures barceloneses, segons el contracte, amb la universitat granollerina.


Destinada a la llotja dels grans, cap al 1872 s'habilità per a la venda quotidiana.


A finals del segle xix van tancar-la amb un reixat que va ésser suprimit en restaurar-la.


Antigament, la plaça on és s'anomenava "plaça del blat", avui dia però,  la Porxada dona nom a la plaça. Originalment, es feia servir durant el mercat agrícola per cobrir el blat que s'hi venien. Antigament, de la teulada, en sortien una espècie de persianes que tapaven l'interior de la porxada. Avui dia ja no hi són i està completament oberta.

 

El 1938 fou destruïda parcialment pel bombardeig  de l’aviació feixista  del 31 de maig, que s’acarnissava particularment amb  Granollers  , recordeu sempre que l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  serviria com a “ camp d’entrenament”  per a la II Guerra Mundial, aquí començava la mala praxis d’assassinar població civil, que els nazis convertirien en una “ industria”, i el  Vladímir Vladímirovitx Putin, (Sant Petersburg, 7 d'octubre de 1952), en un “ mal costum “ .


 L’any  1939 es va reconstruir  - pensem que per l’organisme REGIONES DEVASTADAS – una màquina de fer “ diner negre” -  i s’enretiraren els elements del mercat municipal, per tal que romangués en el seu estat primitiu, amb tota la columnata a la vista. Ens agradarà tenir de l’autor/s de la reconstrucció.


També, també dels de la  restauració duta a terme entre els anys 1985 i 1986, pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/06/la-porxada-de-granollers-abans-de-la.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/10/la-llotja-de-gra-de-granollers-la.html


Granollers és una ciutat que cal “ caminar”.

Comentaris