VISTES DES DE LA TORRE SOLSONA. L’URGELL SOBIRÀ

 


El Jordi Vila Juncá publica una  fotografia on apareix la torre Solsona,  situada a uns 500 metres del castell, s'edificà en posició avançada. És més ampla que alta, de forma rectangular i amb volta interior. El conjunt està format per la torre quadrangular, un dipòsit, un edifici annexat a la torre, un altre annexat a la muralla i una gran sala amb volta de canó.


Tot el conjunt està envoltat per un llenç de muralla en diferents estats de conservació. La major part sembla obra d'inici del segle XVII, com si s'hagués bastit una petita fortificació sobre les restes de la primitiva torre, paral·lelament a la reconstrucció del castell de Castellciutat.


La utilització del reducte fins a la darrera guerra carlina de segur que ha deformat considerablement l'aspecte originari del conjunt.

 

De l'edificació més antiga resten unes filades de còdols que no fan més d'un metre d'alçada a la part més alta i que suporten les parets de la torre. La muralla és també del XVII, si bé probablement en fou feta sobre una d'anterior i ha estat enderrocada en diversos indrets.


L'espai està arranjat per l'Escola Taller de la Seu d'Urgell i la presideix una estelada que es renova cada cop que es fa malbé.

 

Plenament vinculades amb el castell, trobem properes les torres de Solsona, el fortí de la Paella i la Ciutadella, caserna militar bastida a principis del segle XVIII damunt la Torre Blanca en forma de dos migs baluards amb llurs costats flanquejats per una torre hexagonal.


Tot plegat, davant la immeditat del Cadí, peccata minuta, oi?.


El Jordi Vila Juncá i l’Antonio Mora Vergés, estaríem joiosos de veure reproduïdes – total o parcialment -  en mitjans locals, comarcals, provincials, nacionals, les nostres cròniques – que cedim de forma gratuïta - , agrairem que us en feu ressò.  Gràcies.

 

El vent ens porta, ara en llengua russa, el clam inhumà del A POR ELLOS !!! , ДЛЯ НИХ !!!, Senyor escolta el clam del teu poble, castiga als malvats, i fes realitat allò que és recull a   Mateu 5,1-12, feliços  els humils: ells posseiran la terra!

Comentaris