CAN MOIX. SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA. EL VALLÈS ORIENTAL & MONTSENY JUSSÀ.

 

El Crisant Palau, publica un parell de fotografies de Can bou o Mas Bou, conegut ara com  Can Moix, a Sant Esteve de Palautordera a la  comarca administrativa del Vallès Oriental, o a la natural del Montseny jussà.


L’autor de la més antiga va ser Josep Maria Armengol i Bas ( Barcelona , 1865 + Barcelona, 1941  ), i forma part de l’Estudi de la Masia Catalana, projecte que l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats el general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República ( l’únic fins al dia d’avui ) frustraria, com tants i tants altres, tant en l’àmbit cultural, com en l’àmbit vital privat.  




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1993/rec/44

Patrimoni Gencat la descriu com ; edifici de planta rectangular amb una façana arrenglerada al carrer, al costat de l'església.


Consta de planta baixa i dos pisos.


La coberta és a dues vessants i està limitada per un gran ràfec.


La façana és de composició bastant simètrica, encara que està desequilibrada en un costat del segon pis degut als buits d'una galeria d'arcs rebaixats


Es desconeix la seva antiguitat, la data de 1515 és la més antiga que es coneix.

 

La forma externa que té la casa no és la mateixa que tenia abans, ja que ha canviat durant el segle XIX.




Fotografia. Amadalvarez


 A dins conserva un pou de glaç en forma de tina, fet d'obra.


Com a tants i tants catalans, el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, em té revoltat.


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.


Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?

Comentaris