EL CENTRE OBRER REPUBLICÀ LA DALLA DE VINAIXA VA AIXOPLUGAR LES ESCOLES?. LES GARRIGUES

 

Llegia del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa , que  el 31/05/1931 és presentava a l'ajuntament la sol·licitud de llicència municipal,   per poder construir un local a una finca de la partida dels bancals, l'actual carretera de Tarragona.

 L'edifici es finançà amb les aportacions dels veïns i, de fet, el feren ells mateixos, sota la direcció del paleta  Jeroni Bessó,  nascut als Omellons - del que ens agradarà tenir noticia del cognom matern i el lloc i data de naixement i traspàs a l'email castellardiari@gmail.com -  , segons el Valentí Pons Toujouse, i per Tomàs  de Riudoms  - del que ens agradarà tenir noticia dels cognoms patern i  matern i el lloc i data de naixement i traspàs a l'email castellardiari@gmail.com -, segons Patrimoni  Gencat. 

Faig confiança al Valentí Pons Toujouse,  perquè té per costum comprovar les fonts, i evitar el copiar/pegar



https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/vinaixa/tots/la-dalla-centre-obrer-republica

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=14097


Durant la Segona República fou un centre molt actiu en política i activitats culturals o de lleure

https://www.lleida.com/noticia_canal/acaben-les-obres-de-consolidacio-de-ledifici-de-la-dalla-vinaixa


Intueixo, agriré la confirmació a l’email castellardiari@gmail.com que a l’edifici del        CENTRE OBRER REPUBLICÀ - LA DALLA  també hi van trobar aixopluc les escoles.


La Llei Moyano , d'instrucció pública, aprovada per decret el 9 de setembre de 1857, inaugurava el mal costum – que ha esdevingut llei al REINO de la corrupció endèmica i sistèmica  – d’aprovar textos legals, sense el finançament corresponen, això els permetia “ presumir “  de consciencia social, i alhora que  no els suposava cap despesa,  els garantia la “continuïtat”  d’uns nivells d’analfabetisme que permetien de facto , continuar amb l’esclavatge abolit per llei.  


La LLEI 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, és una mostra més d’aquesta forma iniqua de fer política,  les persones que tenen necessitats, han d’esperar anys i anys per tenir resposta, això quan no els arriba abans la mort. Cal felicitat al PP i al PSOE  per aquesta “ continuïtat maligna”


Llegia a la Vanguardia:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html


El material expuesto se compone de planos, proyectos, fotografías y maquetas de los locales reconstruidos y en reconstrucción. Exponen los señores: Enric Matas Ramis ( 1887 + 1956 ), Escuelas de La Llacuna, Vilobi del Panadés, Calaf y Pujalt; Agustí Domingo Verdaguer. (1880-1954 ), Escuela de San Andrés de la Barca; BERNARDÍ MARTORELL I PUIG    (1877-1937), la de Darnius; Enric Catà i Catà (Sant Feliu de Llobregat, 1878 - Barcelona, 1937), , la de Arenys DE  Munt; Adolfo Florensa Ferrer (Lérida 1889 - Barcelona 1968) y R. Riudón, un edificio innominado, que da cara al mar; Antonio Darder Marsá (1885-11 de abril de 1956), grupo escolar Alfredo Matas; Enric Mora Gosch Mora (1895-1966) , el De San Cugat  del Valles; Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Osona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966), el de la ciudad de Vich; Adolfo Florensa Ferrer (Lérida 1889 - Barcelona 1968, los parvularios de Sarria y San Martín, escuelas de bosque del Guinardó y de Montjuich, escuela graduada La Farigola, Baldiri Reixach, Luis Vives y Vila Joana; Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 15 de maig de 1936), el grupo Collaso, Baixeras, Milá y Fontanals; Ramón Llull y Escuela de Mar; Ricard Giralt i Casadesús (Barcelona, 15 de desembre de 1884 – 28 d'abril de 1970),  la escuela graduada de Gerona; Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - 1970), las escuelas de la provincia de Lérida: Borjas Blancas, Vilorell, Lleida, Puigvert de Lérida, Artesa de Segré, Balaguer, Martinet, Artiés, fubiola, Seros, Cervera,Alcarraz, Durro, Vinaixa, Organya, Bosost, Les, Canejar, Salardú, Las Bordas, Vallfogona de Balaguer y Ager; Jaume Mestres i Fossas (Barcelona, 1892 - Barcelona, 1981), el edificio de la Mutua Escolar Blanquerna ; Emili Porta Galobart ; Arquitecte – ( Barcelona - 1915 · Berga (Barcelona) - 01.04.1963 )  ·las escuelas de Gironella y Sallent; J. Florensa, la de Lérida-Bordeta, y Antoni Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, 28 d'agost de 1887 o 1888[2] - Barcelona, 17 d'octubre de 1935 ), expone dos maquetas de las escuelas  de Hospitalet de Llobregat con  varias fotografías  del estado de construcción en que están las obras.

En manques dades de :

J. Florensa, la de Lérida-Bordeta.

R. Riudón, un edificio innominado, que da cara al mar

Quan als noms de lloc hi ha força errors

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/escola-publica-de-vinaixa-les-garrigues-lleida-catalunya/


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.

 

Comentaris