EL XALET DEL JOSEP MARIA BOFILL PARERA, QUE CONSTRUÏA PERE CAÑELLAS ARBÓS. TORREDAMBARRA.




 L’Assumpta Figueras Viñas, publicava una fotografia del Xalet de Cal Bofill, al terme de Torredembarra, i m’explicava que l’autor va ser  el constructor  Pere Cañellas Arbós (  ?  + Torredembarra, 1934 )



Jordi Suñé Morales (Torredembarra, 1975), publicava “Lliurepensadors “ , on llegia de  Pere Cañellas Arbós (  ?  + Torredembarra, 1934 ) , que  era un paleta al que es coneixia també amb el mal nom de “Peret de la Baba”, republicà convençut  - i per tant gaudia de  la presumpció de ser una persona honesta -  havia estat alcalde de la vila entre el 1916 i el 1922. 


Aquestes dades les amplia Iris Figuerola Biscamps, en el seu treball “RANDELMAR


Josep Maria Bofill i Parera, metge de Barcelona, i la seva dona Maria Font Rigo, de Sant Sadurní d'Anoia, van fer cap a Baix a mar, més o menys, a la segona desena del  segle XX.


Ell patia una malaltia, no sabem de quin tipus, que el feia anar molt corbat i quasi no podia caminar. Van llogar una casa -cal Salvet- i es podia ben dir que van ser dels primers estiuejants de Baix a mar. 


L'Anton Mercadé Valls -Salvet-, al mateix temps de llogar-los la casa, estava unit als Bofill per l'amistat i ell tenia cura de portar-lo a coll i be, cada dia dues vegades, anar i tornar, des de casa a vora mar i de vora mar a casa.


Quan es va recuperar va decidir fer-se ,  el xalet, l'hort, el garatge, la pista de tennis, el jardí, etc, etc.


Va ser construït per Pere Cafiellas Arbós -Peret de la bava»- que en aquells temps era un important constructor de la Torre. 


Els seus descendents encara conserven uns llibres de comptes on consta la construcció de cal Bofill i també alguna fotografia de les obres. 

  https://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/torredembarra/xalet-bofill


Randelmar té una planta irregular, amb un cos central rectangular, coronat per una torre octogonal amb cobertes de teula, i dos cossos annexos: a llevant, una torre emmerletada de dos pisos; i a ponent, un cos hexagonal d'una planta. És un edifici de planta baixa, amb alguns elements d'acabament turriforme en les cantonades, i en el centre una torre octogonal que s'eleva sobre el conjunt, guanyant un primer pis. Randelmar té una planta irregular, amb un cos central rectangular, coronat per una torre octogonal amb cobertes de teula, i dos cossos annexos: a llevant, una torre emmerletada de dos pisos; i a ponent, un cos hexagonal d’una planta. El parament gris clar simula carreus, amb pedra a les cantonades, i una franja blanca al voltant de les obertures, d’arc rebaixat. El seu estil és noucentista.


Actualment és propietat de l'Ajuntament que hi té ubicada la regidoria de Medi Ambient.


Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) filòleg reconegut internacionalment, malgrat els afanys “ perversos” del REINO, deia :



https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=44003


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.


Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?




Comentaris