ESGLÉSIA DE MONTANISELL ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA SALUT. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ DESITJADA DES DE FA MASSA TEMPS” DELS PIRINEUS

 Sabadell celebra avui l’Aplec de la Salud,  diada que tradicionalment  es coneixia també com “ dia d’Andorra “, i al ensems  Andorra com " dia de Sabadell". 


Em sembla escaient  recordar que aquesta advocació mariana esta present també a l’Urgell sobirà, si bé, en un estat força precari :

https://www.pirineustv.cat/2021/05/19/els-veins-de-montanissell-disposats-a-aportar-una-part-economica-per-reobrir-lesglesia/




Jordi Contijoch Boada.Vista de la façana del santuari.


Patrimoni Gencat explica que  és  una església d'una sola nau amb capçalera plana i capelles laterals. La nau està coberta per una volta de canó reforçada amb arcs faixons. Als peus hi ha un cor de fusta que descansa en un arc carpanell.


Al costat sud-oest hi ha dues capelles laterals cobertes amb volta d'aresta. Tant pel parament com per la disposició d'aquestes capelles sembla que es tracta d'un afegit del segle XIX.


Moment en què també es va construir la sagristia.

 

L'interior està decorat amb pintura mural, força malmesa a causa de les humitats. En el presbiteri, centrat en la clau de volta, trobem representat l'Anyell de Déu enmig de núvols.

 



Fotografia de Jordi Contijoch Boada.       Vista interior del santuari.


Les pintures murals del conjunt, així com l'ampliació del temple, es poden datar al segle XIX.


La coberta és de teula a doble vessant. El carener està desplaçat respecte de l'eix de simetria de la façana principal, a causa de l'afegitó de les capelles laterals. Té un campanar d'espadanya, amb dos ulls, de doble vessant i cobert amb llosa. La porta d'accés presenta un arc rebaixat, abans era d'arc de mig punt, i està desplaçada a l'esquerra. Al damunt hi ha un ull de bou, mentre que a la sagristia trobem una espitllera. L'aparell és de pedra calcària, irregular i presenta restes d'arrebossat.

 

L'església de la Mare de Déu de la Salut de Montanissell que podria haver estat aixecada al damunt d'una antiga església és un temple barroc, possiblement del segle XVIII.


https://www.pirineustv.cat/2021/05/19/els-veins-de-montanissell-disposats-a-aportar-una-part-economica-per-reobrir-lesglesia/


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/03/mare-de-deu-de-la-salut-montanissell.html       

                 

El Jordi Vila Juncá, m’envia imatges que vindrien a corroborar la tesis de que el topònim siguin un diminutiu de Muntanya, “ Montanisell”, la Muntanya petita. 






Senyora, que en  ocasió de la vostra festivitat, TOTES les persones que pateixen, tinguin la percepció de que van millorant.


Us ho demanen per Jesucrist, fill vostre.


Amén !!!


Comentaris