IN MEMORIAM. ANTIC CONVENT I ESCOLA DE LES GERMANES CARMELITES. FALSET. EL PRIORAT. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

El món és un mocador, feia recerca sobre l’enginyer Bonaventura Roig i Queralt, autor del projecte del funicular del Tibidabo, i potser, potser, autor també dels edificis de l’estació de baix i de dalt – d’aquest extrem ens agradarà tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com , això com del lloc i data de naixement i traspàs de Bonaventura Roig i Queralt -.  L’Enginyer, va ser el pare de la Rosa Roig i Soler, ( Marçà, 15 de juny de 1890 + Barcelona, 1969 )

 https://archivo.kaosenlared.net/rosa-roig-i-soler-pedagoga-pacifista-i-feminista-catalana/


Llegia que la Rosa Roig i Soler , estudià a les Germanes Carmelites de Falset, estrenant el seu nou col·legi situat a l’actual residència per a gent gran de la capital del Priorat.


De l’edifici del Convent escola en diuen a Patrimoni Gencat; Edifici de planta rectangular situat a l'exterior del nucli històric de Falset, a la carretera nova.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40088


De l'edificació primitiva en resta el portal d'accés d'un barroc molt acadèmic. La construcció fou bastida amb paredat i maó en les obertures. Dos cossos laterals de planta quadrada avançats a la línia de façana emmarquen el portal d'accés. Les finestres són dobles amb arc de mig punt al pisos i d'arc rebaixat a la planta baixa, totes estan emmarcades. La façana és arrebossada i la separació entre pisos es remarca amb una franja decorativa de maons vistos.




Fotografia. Jordi Contijoch Boada. Vista de la façana de l'edifici.


l’Edifici fou reformat i ampliat – ens agradarà tenir noticia dels autors del projecte a l’email castellardiari@gmail.com  -  a finals del segle XX per convertir-lo en una residència d'avis, que assoliria una tristíssima rellevància en els mitjans públics.

https://elpais.com/sociedad/2020-11-14/como-se-permitio-el-contagio-de-mas-del-90-de-los-residentes.html


A dia d’avui però, només les famílies de  les víctimes guarden – mal record – d’aquells fets :

https://bastondeoro.com/ca/portfolio/les-vinyes/


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.


 



Comentaris