IN MEMORIAN. SOCIETAT CULTURAL HORTONENCA. SANT LLORENÇ D’HORTONS. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

 

El Valentí Pons Toujouse feia una excepcional tasca en l’àmbit del Patrimoni immoble modernista – dèiem -  i reiterem aquí – que en qualsevol país “ normal”, això el faria mereixedor d’un reconeixement públic,  el REINO no és – ja ens agradaria – un país “ normal”, i Catalunya és – en el millor dels casos – una colònia, on tots els excessos estan permesos, i àdhuc recompensats.

 

La mal dita LLEI MOYANO 9 de setembre de 1857, sobre el paper convertia l'ensenyament primari en universal i determinava la llengua castellana com a única a estudiar. Quan a la primera premissa no es va acomplir mai, i pel que fa a la segona, s’ha vingut imposant des d’aleshores.

 

L’Església catòlica es va implicar en l’àmbit de l’educació, val a dir, que en aquella època, aquesta institució predicava i PRACTICAVA els evangelis.

 

La ciutadania – súbdits, en deien – va fer grans esforços perquè l’educació arribes al major nombre possible de persones, i els Ateneus i altres associacions van tenir un paper destacadíssim, que les “ dictadures” i les “ dictablandes”  van aturar de forma expeditiva. A sang i fetge.

 

Llegia a :

https://www.ajhortons.cat/el-municipi/turisme/llocs-dinteres/ajuntament-antiga-sala-de-baix-o-dels-blancs.html


Edifici modernista construït per l’arquitecte Pere Ros Tort (Martorell (Barcelona) – 1848 + Martorell (Barcelona) - 29.12.1922 )  com a sala de ball. Coneguda com la sala de baix i més antigament com la sala dels blancs, en una època, a inicis del segle XX, en què a Sant Llorenç d’Hortons van existir simultàniament fins a tres sales o partits diferents (blancs, negres i virats). Cada entitat tenia el seu propi cafè i rivalitzaven entre elles organitzant els balls de festa major i altres activitats, com grups de teatre i cors de caramelles.


El promotor d’aquesta sala , construïda entre 1906 i 1907 fou Josep Sàbat i Estruch*, propietari de la masia de La Cova.


Va ser la seu de la Sociedad Agrícola Hortonense (1905-1941).


Al solar del costat s’inaugura el cafè al 1915, i als anys trenta s’hi construeix l’escenari i una galeria superior.


A partir de 1941 va funcionar com a sala de ball de la Societat Cultural Hortonenca fins l’any 1981.




https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/sant-llorenc-d-hortons/tots/societat-cultural-hortonenca-sala-de-baix


Adquirida per l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons i transformada al 1997 en la seva seu- ens agradarà tenir noticia de l’autor de la “ transformació a l’email castellardiari@gmail.com de l’antiga sala només se’n conserva la façana original i alguns escassos elements a l’interior, com un fragment de la boca de l’escenari.

 

Com a tants i tants catalans, el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, em té revoltat.


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.


Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/09/esglesia-parroquial-de-sant-llorenc.html


Comentaris