LA IMATGE DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT QUE HAVIA ESTAT A LA CAPELLA DE LA NATIVITAT DE LA TORRE D’EN PAU DE FEU I SOLER, TORNARÀ A SABADELL

 La capella de la nativitat,  s’aixecava a instancies de  Pau de Feu i Soler l’any 1704 i  fou beneïda al 1705.


En el seu interior i segons les visites pastorals conservades, hi havia un retaule de fusta del naixement de Jesús i una verge del Roser en una cantonada.


Després, l’any 1916, el propietari de la Torre en Josep Nicolau d’Olzina Ferret de Riusech (5 de març de 1841 – 4 de gener de 1924)  , – últim descendent de la nissaga Olzina de Riusech, que segons la llegenda catalana van ser els que van descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la cova al segle IX –  va posar una imatge de la Verge de Montserrat, esculpida en fusta per l’escultor barceloní Tomàs Marquès Casola (  +  Barcelona, 20.11.1936) 

Josep Nicolau d’Olzina i Ferret de Riusech


El retaule, cadires, elements de sagristia i la verge del Roser foren destruïts en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


La imatge de la “moreneta” però,  es va traslladar a la casa de la família a  Monistrol de Montserrat, i es va salvar gràcies als masovers, que en tenen encara la custodia.

Fotografia cedida per l’Aleix González Campaña,  President de l‘Associació Cultural Can Feu


Guillermo de Pallejá i Ferrer-Cajigal, VI marquès de Monsolís, propietari legítim de la imatge, voldria que aquesta , retornes a la capella quan s’hi facin les necessàries reformes, a les que es va comprometre l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant Camps (Sabadell, 4 de setembre de 1976; “aquesta és una fita històrica, que tanca un procés que ha durat molts anys. A partir d’ara la ciutat es podrà fer càrrec de la conservació del Castell de Can Feu, complint així un compromís del Govern municipal”. “D’aquesta manera donem resposta a una reivindicació de veïns i entitats, que històricament han demanat de recuperar aquesta icona sabadellenca”.

El castell de Can Feu ja és de titularitat municipal

L’Aleix González Campaña, en els propers dies explicarà el procés que ha comportat la recuperació d’aquesta imatge.   Sabadell està d’enhorabona. 

 

Comentaris