LA PRIMAVERA LA MASSANA ALTERA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia, cirerer bord florit ,ben florit, La Massana , Andorra.

 


El poble de la Massana a 1.240 metres  d'altitud, és a la confluència del riu d'Arinsal o d'Erts amb la ribera d'Ordino.


El nucli antic és presidit per l'església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana.


 El nom de la Massana, prové del llatí mattianam, una varietat de pomes agres o mançanes, que les dones del lloc utilitzaven per a remullar-se la boca i provocar-se salivera mentre filaven.


La Massana és la quarta parròquia d'Andorra per ordre protocol·lari i les primeres referències històriques de la Massana es troben a l'acta de consagració de la catedral de la seu d'Urgell del segle IX, sota la denominació original de Maciana (del llatí mattianam, "poma"). L'església parroquial de Sant Iscle és esmentada ja el 839.

 

Durant segles la principal activitat econòmica del territori va ser l'agricultura i la ramaderia, encara que des del segle XVI es va potenciar la indústria de la farga per a l'obtenció de ferro.




La seva economia fins a mitjans del segle XX  es centrava, com generalment passava a tot el país, en la ramaderia i l'agricultura, en aquest cas, específicament dedicada al cultiu de la patata i del tabac. Actualment queden pocs vestigis d'aquest passat.


Avui en dia, la base econòmica de la parròquia és el turisme (sobretot hivernal), el comerç i el sector immobiliari.


Els principals rius que la travessen són el Valira del Nord, el riu de Pal i el riu Montaner.


 Dins els límits de la parròquia també hi ha quatre llacs: el llac de les Truites, el llac dels Forcats, el llac Montmantell i el llac Negre.


 De la vegetació de la Massana en destaquen els boscos de pins, avets, bedolls, i roures.


Aquesta parròquia compta amb algunes de les muntanyes més altes d'Andorra: el Comapedrosa (la gran muntanya, 2.942 metres), el Medecorba, el Racofred, el pic del Pla de l'Estany i el de Sanfons, entre d'altres.


Aneu a Andorra, allà parlar en llengua catalana no és “ pecat”.

Comentaris