SABADELL. DE LA CATEDRAL DELS MERCATS MUNICIPALS I ALTRES

 

Retratava – una vegada més – el Mercat Central de Sabadell , un edifici obra de l'arquitecte municipal Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 - 11 de març de 1931). I deixo constància que el dia 26-05-2022 hi havia una minsa quantitat de compradors.


Em semblava escaient l'expressió CATEDRAL que es feia servir per referir-se als cellers modernistes, i fins alguna església  - com la de Castellar del Vallès, advocada al protomàrtir Sant Esteve -. De Mercats municipals encara en queden alguns. val a dir però, de l'extrema bellesa del de Sabadell, no gaires, 







El 2 de març de 1927 es presenta un avantprojecte que és definitivament aprovat el 28 del mateix mes.


A partir d'aquí el projecte es desenvolupà amb rapidesa.


El 2 de maig  de 1927 ja es posa la primera pedra.


Les obres de construcció van finalitzar el 1930 i l'edifici va ser considerat a l'època com un model de mercat municipal.


Costarà més trobar dades d’alguns dels edificis que l’envolten en els que es repeteix la figura del boinder. Si en teniu dades, sou pregats de fer-nos-les saber a l’email castellardiari@gmail.com

 




Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/el-psc-soste-que-la-nova-llei-dona-compliment-a-la-sentencia-i-assegura-la-vehicularitat-del-castella/


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.

 

Comentaris