IN MEMORIAM. AJUNTAMENT, ESCOLA I CASA DEL MESTRE / AJUNTAMENT. ALBONS . L‘EMPORDÀ JUSSÀ

 


Llegia;  edifici construït entorn a 1927 com a Ajuntament, Escoles i casa del mestre, fou remodelat en els anys 70 o 80


Amb la construcció del nou edifici escolar va passar a acollir únicament les dependències municipals.


Les obres de remodelació (e. 1970-1980) han permès potenciar l'aspecte més representatiu de l'edifici, que ve donat per la seva situació amb façana a la Plaça Major, i per la seva austeritat i simplicitat decorativa donada per un coronament en forma de frontó escalonat.


A causa de la pendent del carrer i de l'elevació de la plaça, hi ha més dependències que donen al carrer de la banda posterior (les antigues escoles).

https://www.radiocapital.cat/albons-reformara-i-ampliara-el-seu-ajuntament/


Llegia a:

http://www.ddgi.cat/municipis/Albons/butlletins/butlleti201406.pdf

... el mestre d’obres Josep Puig i Sais, fill d’ Albons, i pensem que germà del metge Hermenegild Puig i Sais [Albons, 1860 – Barcelona, 1941]  realitza un projecte conjunt de casa consistorial, escola pública i habitació pel professor, en el projecte a banda del plànols trobem especificats clarament els materials necessaris per a la construcció del edifici a la plaça del poble. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de la data de naixement i de traspàs, així com del lloc  del mestre d’obres Josep Puig i Sais


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



Comentaris