MERCAT MUNICIPAL. AMPOSTA. EL MONTSIÀ

 

Mano Leto, publica una fotografia de la façana del Mercat municipal d’Amposta,a la comarca del Montsià.




Llegia a :

 https://www.amposta.cat/ca/registre/el-mercat-municipal


A principis del segle XX, el mercat tenia lloc els diumenges a la plaça de l’Església i comportava un important moviment de gent, carros i tartanes del poble i d’altres poblacions properes.


La construcció de l’actual edifici del mercat traslladà la ubicació d’aquest mercat setmanal que atenia l’oferta i la demanda al detall per al consum domèstic de productes agrícoles i d’altres productes, com teixits o sabates.

 

Obra de l’arquitecte Francesc Ubach i Trullàs (Tortosa, 1909-1983) , construïda a la zona de la Fàbrica, el Mercat Municipal d’Amposta va ser inaugurat el febrer de 1947 i des d’aleshores ha patit set remodelacions.




Una d’aquestes, la més important, produïda en els anys 1990 – de la que curiosament no se’n esmenta l’autor - el va modernitzar completament amb un conjunt de millores entre les que es poden destacar la instal·lació de portes automàtiques, el servei d’aire condicionat, o la introducció d’equipaments d’acer inoxidable. 




També destaca en el conjunt d’actuacions que en aquells moments es realitzaren, la substitució dels vidres llisos existents fins llavors en els finestrals, per un seguit de vitralls realitzats amb la tècnica de l’emplomat i amb uns esplèndids i interessants colors, realitzats entre 1993 i 1999  per Bronson Shaw (artista d’origen anglès resident a Tortosa des del 1987  ), que representen la fauna, la flora i el conreu de l’arròs del Delta de l’Ebre.


Quan al topònim Amposta , Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona21 de març de 1905 - Pineda de MarMaresme2 de gener de 1997), defensa una tesis singular i agosarada : 

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=2676

Comentaris