SANT PERE DE MOLERS. MAÇANERS. SALDES. EL BERGUEDÀ

 

El Pepe Figueredo Aguilera, publica fotografies de la refeta església de SantPonç de Molers , a  Maçaners,  al terme de Saldes, a la comarca del Berguedà, de la que ens diu l’Enciclopèdia del Romànic de Catalunya :

 





https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-ponc-de-molers-saldes

 

No trobava dades de la data en que es va refer, en tot cas és posterior a l’any 1982

        

 


Roca i Vilaregut, Alfons / Claret, J. / Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958).1982. Vista de l'edifici

 

Església d’una nau petita és coronada vers llevant per un absis semicircular i coberta amb volta de mig punt. L’absis, que és cobert amb un quart d’esfera, és assentat damunt unes roques inclinades. Aquest no té altra obertura que una petita espitllera formada per dues lloses verticals. Encara que per la part de fora no es veu cap altra obertura, des de dintre s’observen encara dues finestres tapiades a banda i banda de la nau. Antigament la porta era a migjorn. Es tractava d’una porta força estreta i no es veu l’adovellat de l’arc que la tancava. En relació amb el sòl, ara queda a un nivell més alt del que devia trobar-se originàriament, ja que s’ha anat perdent terra del seu redós. La porta d’entrada actual és a ponent i, naturalment, moderna. L’arc de mig punt és fet amb maons, i, sobre aquest hi ha, a manera de llinda, una biga que aguanta el pes del tros de mur que hi ha a sobre. La paret del costat esquerre de la porta és esberlada de dalt a baix; com sigui que ja la paret és inclinada cap a migdia, no haurem d’esperar gaire temps perquè l’església sigui una ruïna pura, atès que ja s’ha esfondrat una part de la volta.

 

El seu interior és enguixat; inclús es va tapiar l’absis per tal de convertir la capçalera de l’edifici en sagristia. Tampoc no es conserven traces que marquin l’existència de campanar.

 

L’aparell és format per pedres de petites dimensions, col·locades no gaire regularment i rejuntades amb argamassa. Per la seva disposició i ateses les característiques esmentades, suposem que es tracta d’un edifici del segle XI, o bé d’una obra rural del segle XII, en la qual perduren formes i tècniques anteriors.


Quan al topònim Maçaners : https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=24268


Quan al topònim Saldes:  https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=36307


Aquest estiu de l’any 2022 podria ser el darrer en que bona part de la ciutadania pugui gaudir del Patrimoni històric, si us és possible, visiteu Catalunya  


Comentaris