EDIFICI DE LA MATERNITAT/ ESCOLA MUNICIPAL DE BELLES ARTS/ ESCOLA ILLA / SEU DEL DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT I DE LA SECCIÓ LOCAL D’OMNIUM I FUTUR HOTEL D’ENTITATS DE SABADELL.



Retratava  l’edifici de la Maternitat , construït l'any 1926  per l’arquitecte Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880- 11 de març de 1931) com a Clínica de Puericultura i Maternològia

 


Després va ser ampliada per l’arquitecte  Joaquim Mànich Comerma (1882 - 1976)

 


Més endavant va acollir l’Escola Municipal de Belles Arts, després l’Escola Illa, i als anys 90 se’n va restaurar la façana – ens agradarà tenir noticia de l’autor de la reforma a l’email castellardiari@gmail.com )  i va ser seu del departament de Cultura de la Generalitat i de la secció local d’Òmnium.

https://radiosabadell.fm/noticia/ledifici-de-la-maternitat-sera-municipal-i-es-convertira-en-hotel-dentitats

Sembla que l’edifici pertany al REINO DE ESPAÑA, ens agradaria veure el títol  de propietat, ens temem però, que sigui  “ per dret de conquesta “.

https://www.isabadell.cat/societat/lajuntament-rehabilitara-la-maternitat-si-es-el-titular-de-ledifici/

L’edifici fa “ mala ganya “, ja cal que en els propers pressupostos el capítol  d’obres i inversions es doti de forma “ generosa”.

https://www.naciodigital.cat/sabadell/noticia/24014

Patrimoni Gencat descriu així l’edifici ; ampli casal construït per allotjar una clínica. Està format per planta baixa i dos pisos. Hi ha una concepció dels elements compositius de façanes, a base de la creació d'uns mòduls seriats que, com material prefabricat, es van repetint tot teixint una estructura ortogonal, remarcada horitzontalment per les línies d'imposta i el motllurat de paraments i de plafons d'obertures, i verticalment per les pilastres. Aquestes depassen la línia de cornisa i en el cos central de la façana, destacat amb un frontó arrodonit, traspassen aquesta i continuen fins a la barana massissa del terrat, on acaben coronades amb hídries ornamentals. Aquest entramat de superfícies sortints i entrants, sempre lineals, crea un clarobscur i un moviment força singular. Tots els detalls estan dissenyats amb cura i sentit estètic: des dels encintats de les finestres i els capitells jònics de les pilastres, dels que pengen filigranes en relleu, fins als plafons de majòlica que decoren llindes i ampits del primer pis o els carcanyols dels arcs de planta baixa, fets pel ceramista barceloní Modest de Casademunt Giralt (Barcelona, 18 de juny de 1881 - Sabadell, 11 d'abril de 1964) .

Durant el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) aquí s’avaluava la ‘feminitat’ i només les dones que superaven el ‘ Servei Social’ podien fer les proves per obtenir el permís de conduir, el passaport, .... em deixaven un allau de comentaris a la pàgina de Patrimoni Sabadell al facebook, sembla que els aires ‘involucionistes’ del PP presagien un retorn a aquells dies foscos, oi ?.






Comentaris