ERMITA DE SANT MAURICI. CALDES DE MALAVELLA. LA SELVA

 


La Montserrat Anguila Presas , publica una fotografia de  l’ermita de Sant Maurici a Caldes  de Malavella  a la comarca de la Selva.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-maurici-caldes-de-malavella


De l’església original de Sant Maurici  només en resten ruïnes, mig absis, una bona part del mur de migdia i fragments dels murs de ponent i de tramuntana. A partir d’aquí hom pot treure una reconstrucció de planta, segons la qual l’edifici, de petites dimensions, tenia una nau rectangular, capçada a llevant per un absis de semicercle allargat, obert a la nau, tant a l’interior com a l’exterior, per un simple plec i cobert amb volta de quart d’esfera. Per les restes sembla que la porta era al mur de migdia.

 

També és visible una junta constructiva als murs laterals de la nau, prop de la façana de ponent, com si hi hagués hagut dues etapes constructives.

 

L’aparell és construït per una pedra totalment irregular amorterada; com ja s’ha esmentat, sembla que l’absis de la capella aprofità una de les torres del castell de Malavella


La capella actual és d’edificació tardana però va aprofitar una part o torre del castell com a absis o presbiteri. Té el caràcter de santuari i és popular l’aplec que s’hi celebra cada any el 22 de setembre.

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/01/goigs-sant-maurici-caldes-de-malavella.html


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-maurici-caldes-de-malavella

https://caldesdemalavella.cat/index.php/es/historico-noticias/3905-es-restaura-el-cobert-de-sant-maurici

https://www.diaridegirona.cat/selva/2016/07/16/l-alcalde-compra-casa-paratge-49117640.html


De la nova església del segle XIX,  que s’aixecava de forma “ inexplicable  - sense autors - , en diu Patrimoni Gencat ;  Edifici religiós situat als afores del nucli urbà, molt a prop de les restes de les restes de l'antic absis de l'església primitiva, de les restes del Castell de Malavella i les de la muralla del segle XII.


Té una sola nau de planta rectangular i absis semicircular. Està coberta per una teulada a doble vessant.


Façana senzilla, amb una porta d'arc de mig punt, i a sobre, una petita fornícula i un ull de bou. Façana principal flanquejada per dues grans pilastres, una a cada costat. Campanar d'espadanya.


A l'interior, hi ha com una mena de sòcol pintat d'un color verdós simulant una espècie d'aigües o de marbre. Destaquen unes pilastres amb estries simulades pictòricament i amb la base i el capitell daurats. Hi ha unes pintures murals amb escenes de la vida de Sant Maurici. Al sostre hi ha motllures pintades amb motius geomètrics


Ens agradarà rebre’n imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com , així com les dades  dels autors de les pintures murals


La recerca de dades del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, acostuma a ser decebedora, habitualment  la informació existent,  està  feta “ a la manera castellana”,   sols per assolar la terra, com es  recull als Segadors:

http://webs.xadica.cat/esteladaanimada/Segadors.htm

https://www.youtube.com/watch?v=g9_FQGczb6A


Que Sant Maurici elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor ; desprès de més de 300 anys de captiveri, allibera el teu poble !!!!

Comentaris