ESGLÉSIA PARRÒQUIAL DE RIELLS DE FAI, ADVOCADA A SANT VICENÇ I A SANT GAIETÀ. EL VALLÈS ORIENTAL

 


La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia; Església Parroquial de Riells del Fai , advocada Sant Vicenç i Sant Gaietà  (Vallès Oriental), renaixement i neoclàssica

Patrimoni Gencat en diu; església de nau única amb tres capelles laterals, i un absis rectangular. Cobert amb voltes de llunetes.

Cremada  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República. No trobava dades dels autors de la rica decoració al seu interior.

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.


Fotografia. Jordi Contijoch Boada.

La porta d'accés està coronada per un timpà que porta la data del 1703 i decoració de diferents motius ornamentals.

Al damunt de la porta hi ha una fornícula de pedra que conté l'escultura d'un sant, podria ser Sant Vicenç diaca o Sant Gaietà que són les advocacions.

Al damunt d'un ull de bou i al costat un rellotge de sol.

 Té estructura basilical i coberta a doble vessant.

El campanar d'estructura poligonal, més antic.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28406

La creu de Sant Vicenç (núm. 101) ingressà  al Fons del Museu Diocesà de Barcelona , l'any 1916 gràcies a una donació del rector Mn. Manuel Soler.

 L'1 de juny de 1980 es va restaurar amb l'objectiu de consolidar el suport

https://patrimonicultural.diba.cat/element/fons-del-museu-diocesa-de-barcelona

El 1714 els catalans perdien la llibertat,  la Marededéu era “ degradada” a la categoria de SANTA, i alhora assumia el patronatge de multitud d’instituts armats, la mare de la víctima esdevenia “mutatis mutandis” la “  celestial protectora” dels botxins del seu fill. Ah!, es prohibia l’ús de la llengua catalana, en l’àmbit religiós, en l’administració pública, en l’educació, en els documents públics, i per descomptat en el sistema judicial

Que Sant Vicenç i Sant Gaietà, elevin a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, desprès de més de 300 anys de captiveri ; allibera el teu poble !!!!

 

Comentaris