VISITA A LES ARENES “ VIDERE MARIA” . CASTELLAR DEL VALLÈS.

 

Tornava de fer un bon dinar amb el Pere Albert Carreño i el Juan Navazo Montero, en el meu cas amanida verda, peus de “ ministre” amb cigrons, gelat de torró, que em semblava una menja exquisida desprès del estricte regim que duia durant la quimioteràpia.

Havia passant abans – cal fer-ho i és de justícia – per la botiga de queviures de cal Blau, i havia adquirit alguns metres de la seva  excel·lent botifarra, que juntament amb un parell d’enciams i algunes cebes, portava al vehicle.

M’aturava a l’aparcament de  l’ermita de la Marededéu   de les Arenes, que retratava una vegada més.




La síndrome palmoplantar encara em feia força la punyeta en la pujada fins a l'ermita.

La imatge original de la verge datada al segle XI i desapareguda en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTM i DEMOCRÀTIC de la II República , lluïa una fruita a la mà dreta i l’Infant a la falda, , portava penjada en un braç una galledeta d’argent, exvot ofert pel poble en senyal de gratitud pel benefici de la pluja.



https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/11/goigs-la-mare-de-deu-de-les-arenes-sant.html

Això va fer que també se l‘anomenes com Mare de Déu de la galledeta.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/02/mare-de-deu-de-les-arenes.html

A la tarda plovia una mica sobre els boscos i els camps assedegats, les previsions pels propers dies parlen de noves pluges, la Marededéu continua fent – eficaçment – de mitjancera amb el bon Déu.

Sóc, ho confesso, un marià irredempt, i reivindico  contra el mal costum introduït per les  forces d’ocupació,  que en la llengua catalana,  la forma correcta per designar a la Verge Maria – en qualsevol de les seves advocacions – és Marededéu, i no SANTA MARIA,  amb tot els respecte a les – poques – Santes reconegudes per l’església Catòlica;  el seu rol –per dir-ho de forma políticament correcta -  és “ prescindible” ,  no certament però, el de la Marededéu, sense ella no existiria ni el cristianisme, ni l’església catòlica, ni cap confessió que tingui a Jesucrist com a fonament.

El 1714 els catalans perdien la llibertat,  la Marededéu era “ degradada” a la categoria de SANTA, i alhora assumia el patronatge de multitud d’instituts armats, la mare de la víctima esdevenia “mutatis mutandis” la “  celestial protectora” dels botxins del seu fill. Ah!, es prohibia l’ús de la llengua catalana, en l’àmbit religiós, en l’administració pública, en l’educació, en els documents públics, i per descomptat en el sistema judicial.

Hi ha coses que cansen, entre altres aquesta denominació misògina de la  Marededéu, o la cantarella vomitiva de  la “ Guerra Civil”, està molt ben documentat que  el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

Que la Marededéu de la galledeta, elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, passats llargament més de 300 anys d’esclavatge, allibera el teu poble !!!! 

 

 

Comentaris